Ma már nem kell tollal-papírral vesződni, a havi testhőmérséklet-profil (magyarul: lázgörbe…) kihasználásához. Egy ügyes hőmérő, egy okostelefon app és egy fizetős, de olcsó online szolgáltatás kell hozzá.

-
Az okostelefonos egészségügyi alkalmazások általában valamilyen szabadidős tevékenység, sportolás, vagy valamilyen játék közben hasznosak igazán. A felvett adatokkal a telefon (egy számítógép) már bármit megtesz, a kihívást a szenzorok jelentik. Környezeti adatokat: hőmérsékletet, légnyomást, gyorsulást, földmágnesességet már mérnek az okostelefonok, de testhőmérsékletet nem. Pedig abból meglepően fontos következtetéseket lehet levonni, főleg a nők esetében. Ezért nagyszerű ez a japán (Rakuten–Toshiba közös) fejlesztés. Egy mai, elfoglalt, modern nőnek nem igazán jut arra ideje, hogy folyamatosan figyelje a szervezetében végbemenő folyamatokat.

A Kirei C Navi egy kimondottan hölgyek részére készített maghőmérséklet-mérő. Különlegessége, hogy a telefonnal, az arra telepített alkalmazással nem wifi, nem bluetooth, nem nfc, nem infra – hanem akusztikus kapcsolatot tart fenn. A mért hőmérsékletet digitálisan „beledalolja” az okostelefon mikrofonjába. (Régen akusztikus modemnek hívták az ilyen készüléket…)

Annyi a teendő, hogy a Toshiba által fejlesztett különleges hőmérővel naponta legalább egyszer, mindig ugyanakkor meg kell mérni a maghőmérsékletet (nem a hónaljban, nem a szájban, hanem…). Ezt az eszközhöz kapcsolódó okostelefonos alkalmazás segítségével fel kell tölteni a szolgáltatásba, majd a gyűjtött adatok segítségével megfigyelhetők a testben bekövetkezett változások. A szolgáltatás pontosan meg tudja jósolni például a következő menstruációs ciklus kezdetét, vagy éppen az ovulációs dátumot.

Emellett, az előfizető hölgy testi állapotának ismeretében az alkalmazás (és–vagy a szolgáltatás) különböző, személyre szabott tanácsokat is ad szépészeti vagy éppen étkezési témákkal kapcsolatban. A Kirei C Navi egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak Japánban érhető el havi 170 jen (körülbelül 420 forint) bérleti díj ellenében.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.