Manapság nem ritka, hogy akár féltucatnyi azonosítót, pin-kódot stb. kell az embernek megjegyeznie. Nem csoda hát, ha egy-egy agyi rövidzárlat esetén valaki elfelejti bankkártyája pin-kódját. Ilyenkor mentő megoldás lehet, ha az ügyfél aláírásával azonosítja magát.

A német Fraunhofer Intézet komputergrafikai laboratóriuma olyan speciális bankkártyát fejlesztett ki, amelynek birtokosa nem pin-kóddal, hanem aláírásával azonosítja magát. Igaz, ezt az autogramot nem egy darab papírra, hanem érintőképernyőre kell kanyarítani fizetéskor a pénztárnál.

 

-
 

 

Nem felejthető

A fejlesztők azzal érvelnek, hogy a titkos azonosítókkal, pin-kódokkal teli világunkban a pin-t el lehet felejteni, az aláírást viszont nem. Igaz ugyanakkor, hogy az eszköz hatékonysága és sikere matematikai formulák és eljárások pontosságán áll vagy bukik: azokén, amelyeket a tárolt és a fizetéskor odafirkantott aláírás összevetéskor alkalmaz a felismerő alkalmazás.

Ez valóban megkönnyíti a kártya használatát? Ugyanis amíg az embereknek nincs hajszálpontosan kialakult aláírásuk, előfordulhat, hogy nem hasonlít eléggé a kártyában tárolt forma a legutóbb leírttal.

 

Van jobb is?

A rendszer egyébként nem csak az aláírásokat veti össze. A többlépcsős érzékelésű érintőfelületeken az is látszik, hogy hol, milyen erősséggel nyomták meg az írószert.

Az első tesztek szerint az esetek mindössze öt százalékában fordult elő, hogy készakarva elrontott aláírást fogadott el a rendszer. Tízből csak egy esetben adott negatív választ a helyes aláírásra. A 85 százalékos sikermutató ugyan nem kiemelkedő, de még néhány hónapnyi fejlesztés és csiszolás után használható módszer kerülhet a piacra.

Arra a piacra, amely majd eldönti, szükség van-e valójában erre az eljárásra. A már kiforrottnak tekinthető nfc-s, illetve mobilfizetés jobb megoldásnak tűnik. Legalábbis a kis összegű fizetéseknél, ahol nincs szükség pin-kód megadására.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.