Hivatkozhatnának a globális világválságra, a vásárlóerő csökkenésére, a takarékosságra ösztönző környezettudatos, zöld trendekre. A lakáskultúra azonban köszöni szépen, jól megvan. Sőt: virágzik!

Több amerikai bútorvásár és formatervezési verseny tapasztalataiból származnak előbbi megállapításaink. Nézzük meg, van-e új a Nap és a dizájnos világítótestek alatt!

Ha már ez került szóba: székek és lámpatestek területén a nagyvonalú geometriai alakzatok domináltak. Az anyag csupán másodlagos szerepet kapott. Szobadíszekben újra „feltámadt” az egyszerűségében nagyszerű origami. Könnyű, apróbb, de színes formák, amelyeket könnyedén lehet cserélgetni, variálni. Ha mi magunk is hajtogatjuk, dupla lehet a büszkeség, amikor mások megdicsérik ízlésünket. Nemcsak a japán vonulat került előtérbe, hanem papírmasé emberi anatómiai „robbantott” torzók is kimagasló eredményt értek el. Morbid, de érdekes – ez a mi megállapításunk. Egy biztos: emberközpontú.

Emlékeznek még a teljes falat fedő fotótapétákra? Újragondolták, de ezúttal már panorámafotókkal. Olyan, mintha faltól falig üvegablakon tekintenénk ki egy 50. emeleti ablakból. Monumentális, de mégsem nyomasztó, mintha madárrá változnánk.

 

-
 

 

Trend a lelke mindennek

Ahogyan az öltözködésben, úgy a lakás berendezésében is évről évre változnak a trendek, nincs ez másként 2013-ban sem. A különböző stílusok terén akadnak egészen modern elképzelések, melyekkel nagyon könnyű túlzásba esni, ám a híres divattervezőkhöz hasonlóan a lakberendezők is visszanyúlnak egy-egy korai stílushoz, amelyet aztán összegyúrnak a kortárs elképzelésekkel. Trendek jönnek, trendek mennek, azonban egy valami állandó: a korábbi stílusirányzatok. Ha ezeket megspékeled egy kevés modern elképzeléssel, otthonosan trendivé varázsolhatod a lakóteredet.

Feltűnő volt a régi és az új formák és minták szándékos keverése. A lényeg, hogy a különböző színeket, anyagokat és formákat bátran kombináljuk egy adott szobán belül. Minél kaotikusabbnak tűnik, annál jobb. De nehogy bárki azt higgye, hogy ezt könnyű megkomponálni! A művészi káosz nem azonos a hanyag rendetlenséggel.

Újra népszerű a rusztikus stílus a téglával, terméskővel, fával díszített falaival és a klasszikus vonalat képviselő bútoraival. Nem csak otthonos, de egyben romantikus is.

A naturális stílus egyszerű, elegáns, és ráadásul otthonos. Leginkább a pasztellszíneket hagyják dominálni. Nem viszik túlzásba a díszítettséget, giccsektől teljesen mentes a tér, mert éppen kelti a kifinomultság hatását a külső szemlélőre.

Ezzel szemben a futurisztikus stílus bátran alkalmaz erős színeket, csillogó műanyag bútorokat, cikcakkban futó világításcsíkokat. A lakás így kissé hideg lesz, ha a fekete-fehérre szavazunk, ezért inkább válasszunk a fehér mellé egy erőteljesebb meleg színt, mint mondjuk a bordó vagy a lila. A lakberendező lapok 2013-ra ezt jósolják a legmenőbb irányzatnak.

Az angolul Ivy (borostyán, a futónövény), magyarul talán folyondárnak fordítható stílus hatalmas, összefolyó virágokat alkalmaz. A falak, kárpitok, függönyök, párnák virágmintásak – minden, ami csak virágmintás lehet. Vigyázzunk a szellőztetéssel, a rovarok ellephetik virágjainkat!

 

-
 

 

Hogyan legyünk kreatívak?

Mindenekelőtt próbáljunk választani a fenti főbb stílusirányzatok közül. Nézzük meg, hogy mi az, amitől a meglévő bútorok, dekorációs elemek és világítási eszközök közül könnyű szívvel meg tudunk vagy akarunk válni. Ha ezeket gondolatban eltávolítjuk, akkor mivel fogjuk pótolni.

Válasszunk anyagot és színt, ezután irány az internet! Nyugodtan használjuk fel a mások által megvalósított ötleteket, és alkossunk valami egyedit, amiben mi magunk is benne vagyunk.

Legyünk környezettudatosak. Főleg akkor, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy éven belül újra eljátszunk nemcsak a gondolattal, hanem át is alakítjuk ismét a lakás dizájnját.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.