Alaptalan sztereotípia a méregtelenítő kúrákról, hogy kellemetlenségük mértéke arányos az elérhető eredménnyel. Egészen egyszerű, emberbarát módszerek is rendelkezésre állnak a testi-lelki megtisztuláshoz.

Mindenkinek szüksége van méregtelenítésre. Célcsoportunk tagjainak is, akiknek a felfokozott tempójú munka mellett nem mindig van idejük a legjobb minőségű élelmiszerek beszerzésére és az abból készíthető egészséges ételek elkészítésére. A tömeggyártású ételek tartósítószerei, ízfokozói, illetve a rostszegény táplálékfélékben található „üres” kalóriák önmaguktól nehezen távoznak a szervezetből. Itt jön képbe a méregtelenítés, béltisztítás és ezek számos fajtája.

 

-
 

 

Az elvek

Léteznek radikális módszerek, de már a napi étrend egyszeri megreformálása is felérhet egy hatásos és kíméletes méregtelenítéssel. Lehetőleg rostban gazdag zöldségekből és ivóvízből kell a legtöbbet fogyasztani. „Nyáron ideális a dinnyekúra. Sokan tartanak tőle, de a gyümölcscukortól garantáltan nem fognak hízni. Ez a gyümölcs rengeteg ásványi anyagot és vizet tartalmaz, ráadásul éppen szezonja van. Szépen átmossa, tisztítja a vesét, és finom is” – mondta Dávid Erika természetgyógyász, akinek nyári tippje jól mutatja, hogy méregtelenítés alatt nem kell feltétlenül kellemetlen procedúrákra gondolni. A topmenedzser eleve nem engedhet meg magának többnapos léböjt-kúrákat, hiszen az igénybe veszi a szervezetet, rosszullétet okozhat. Ilyen kezelésekre külön léböjt-táborokat szerveznek, ahol folyamatos felügyelet alatt történik a megtisztulás.

 

Szenzitív megoldások

A húsételeket, szénhidrát tartalmú táplálékokat egyetlen napra zöldségekre, zöldséglevekre, gyümölcsökre cserélve érezhető pozitív hatás következhet be. Hasonló a helyzet az erre a célra előre összeállított gyógytea-keverékekkel, amelyek kifejezetten a máj és a vese méregtelenítését célozzák. Ez a kúra friss zöldség- és gyümölcslevek elfogyasztásával megtámogatva könnyebben fejti ki hatását.

A bevitt táplálék minőségén kívül fontos a rendszeres testmozgás is, mert a méreganyagok a bőrön át izzadással (lásd szauna) és a tüdőn át a kilégzéssel is távozhatnak. A dinamikus sport egyrészt elősegíti az izzadást, másrészt a megemelkedett légzésszám miatt a tüdőn keresztül történő méregtelenítés is intenzívebb.

 

Méregtelenítés kerülő úton

A kolon-hidroterápia a komolyabb beavatkozások közé sorolható. A kezelést végző készülék egyetlen alkalommal többször is átmossa a vastagbelet nagy mennyiségű folyadékkal. A kezelés napokig tarthat, egyes szakértők szerint a leghatásosabb eljárások közé tartozik. A víz nyomása könnyebben kitisztítja a megemésztetlen ételmaradványokat a bélbolyhokból.

Hatékonyabb módszerek

Hosszú távra jobb megoldások is léteznek, például a teljes életmódváltás az étkezésben. El kell hagyni a húst és a különféle tésztákat, péksüteményeket, ezeket könnyű salátákkal és sok folyadékkal kell helyettesíteni.

Az aszketizmust idéző böjtök – például a nem evés – veszélyesek lehetnek. Ha elindul egy ilyen erőteljes méregtelenítési folyamat, a választott eljárástól függően kellemetlen száj- és testszag, szédülés, hányinger léphet fel. Nem beszélve arról, hogy ilyen állapotban egyetlen vezető sem képes a maximumot nyújtani.

 

Élet a méreg után

Akik már átestek valamelyiken a felsorolt kezelések közül, könnyedségérzésről, felszabadult energiákról tanúskodnak. A fiziológiai javulás pedig lelki állapotukra is pozitív hatással volt. Elmondásuk szerint elkezdték jobban érezni magukat a bőrükben, és ez még nem minden. „A sómennyiség csökkentésével és a nátriumglutamáthoz hasonló ízfokozók elhagyása után egy idő múlva az ízérzékelés is kifinomul. Az ízlelőbimbók átállnak, tulajdonosai újra megismerik azokat az elfeledett ízvilágokat, amelyeket az egyszerű zöldségek adhatnak” – csábította a topmenedzsereket némi szelíd méregtelenítésre Dávid Erika.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.