Az interneten követhetik áramfogyasztásukat az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. kiválasztott ügyfelei, akik a kapott adatok segítségével optimalizálhatják energiafelhasználásukat. Zajlik az okosmérés tesztprojektje.

Közel kétezer háztartás áramfogyasztását már „okos mérőórák” regisztrálják az Alföldön, az EDF DÉMÁSZ tesztprogramjában. Április eleje óta a tesztben részt vevő ügyfelek az okosmérők segítségével követhetik nyomon villamosenergia-fogyasztásukat, és ennek segítségével akár csökkenteni is tudják a háztartásban felhasznált energia mennyiségét. A várhatóan 2013 végéig tartó országos projekthez egyébként minden magyarországi villamosenergia-szolgáltató csatlakozott. A program célja kideríteni, hogy az ügyfelek változtatnak-e energiafelhasználási szokásaikon, ha nagyon pontosan nyomon követhetik a saját áramfogyasztásukat. A tesztprogram internetes felületén nyílik erre lehetőség: a kiválasztott ügyfelek a regisztrációt követően negyedórás bontásban nyomon követhetik fogyasztásukat.

A honlapon a fogyasztás részletesen elemezhető: az ügyfelek azonosítani tudják háztartásuk csúcsfogyasztási időszakait, valamint az értékek változását a mosógép vagy éppen az öntözőrendszer bekapcsolásával. Megvizsgálhatják, hogy mennyit jelent az energiafogyasztás szempontjából, ha áramtalanítják a nem használt, de készenléti módban lévő elektromos berendezéseket. Emellett összehasonlíthatják a téli és a nyári fogyasztást, illetve ezek költségeit is.

Mindenkinek ez a legjobb

Az Európai Unió hosszú távú energetikai terveiben az okos mérés elterjesztése is szerepel. Magyarországon tavaly kezdődtek meg a különböző tesztüzemek, melyek során a hat magyar villamosenergia-szolgáltató 550 településen 22 ezer ügyfélnél telepít okosmérőket. Az Európai Unió 2020-ra azt várja, hogy azok a tagállamok, amelyekben a pilotprojektek tanúsága szerint gazdaságilag megéri, fogyasztóik legalább 80 százalékát okos mérési rendszereken keresztül számolják majd el.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.