Az ápolónők többségének a legnagyobb gondot a napi munkaszervezés jelenti. Tudják ugyan, mi a dolguk, de szinte sohasem érik utol magukat. Ideje, hogy a tabletkorszak a kórházakba is betörjön.

Az ápolónők állandó rohanásban vannak, s folyamatosan kifutnak az idejükből. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy munkaidejük harmadát a betegellátásra való felkészüléssel töltik – állítják a Xerox innovációs központjának, a PARC-nak a kutatói. Ki a páciens, melyik kórteremben fekszik, mi van a kórlapjára írva, milyen gyógyszert kell neki adni és mikor, stb. S mindezt manuálisan kell kikeresni.

 

-
 

 

Felcímkézett nővérek

Mindezek figyelembevételével dolgozták ki a kutatók a nővérek munkáját segítő digitális asszisztenst. Ennek egyik látványos megjelenési formája egy speciális táblagép, amely a betegellátó rendszerhez csatlakozik. A rendszer az eszközökön keresztül egyszerre rendszerezi az adatokat, és informálja az ápolónőket a teendőikről.

Kevésbé látványos, de annál fontosabb az a kis digitális címke, amit az ápolónő visel. Ez egyrészt azonosítja őt, amint belép egy kórterembe, másrészt folyamatosan jelzi a nővér tartózkodási helyét. Belépés után a beteggel kapcsolatos információk azonnal megjelennek egy fali kijelzőn, köztük az aktuális teendőkkel. A digitális kijelző azt is közli, ha a páciens fokozott odafigyelést kíván, például magas a vérnyomása.

 

Automatikus rangsorolás

Az ápolónő tabletje segítségével tudhatja meg, hogy összekészítették-e és hol veheti át a beteg gyógyszereit. Ezzel időt takarít meg, mivel nem kell elrohannia a gyógyszerkiadóba, s egyeztetnie a gyógyszertárossal.

Az eszköz az esetleges helytelen mérlegelésből eredő tévedéstől is megszabadítja az ápolónőt. Például, ha egyidőben érkezik meg egy fekvőbeteg számára a gyógyszer és vesznek fel új beteget, nem kell töprengeni, melyikkel kell először foglalkozni. A rendszer automatikusan frissül, miután az orvosok bevitték az új adatokat, s ezek alapján azonnal új rangsort állít fel.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.