Minden szállítmányozó cég leghőbb vágya úgy optimalizálni fuvarjáratait, hogy jelentősen csökkenjenek az üzemeltetési költségek. Intelligens szállítmányozási rendszerrel, illetve szolgáltatással ez a cél nem is olyan távoli.

A fejlődés nem áll meg a szállítmányozásban sem, ma már mesterséges intelligenciát is lehet alkalmazni a járatok optimalizálására. Amelyik szállítmányozó cég ezt beveti, ott nő a szállítási szolgáltatás színvonala, és csökken az üzemanyag- és munkaidő-ráfordítás.

 

-
 

 

Öntanuló és adaptív

Legalábbis ezt ígéri a debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeTour. Az általuk fejlesztett rendszer központi eleme éppen egy mesterségesintelligencia-technológiával készült, öntanuló járatoptimalizáló rendszer. A program figyelembe veszi az útvonalak domborzati viszonyait is, és ehhez topográfiai térkép-adatbázist használ.

Szállítók szoftverei

A hazai szállítmányozási piac nagyágyúi közül néhányan az alábbi szoftverfejlesztők termékeit használják:

– Waberer’s: Inforatio (a saját cég a fejlesztő)

– UPS, DHL, Schenker: Régens

– Horváth Rudolf Intertransport, Masped: Transorg

A termék nem a tipikus logisztikai cégeket célozza meg. Olyan, 20–30 járművel dolgozó kisvállalatok vannak a fókuszban, amelyek többnyire saját árut szállítanak ki saját, heterogén járműparkkal. Földrajzilag jól behatárolt területet fednek le, s jelenleg fix túraszervezéssel dolgoznak. A végcél, hogy az ügyfelek dinamikus túraszervezésre álljanak át, ahol nő a kiszolgálás sebessége és minősége.

 

Megtérülés?

Tóth Gábor, a SziMeTour szakmai vezetője szerint még nehéz pontos adatokat mondani a megtérülésről. A dinamikus túraszervezéssel eleve 15–20 százalékot lehet spórolni. Amivel a Smart Tour több, az az, hogy mindezt több raktárral és heterogén járműparkkal is tudja (itt a jelenleg piacon lévő rendszerek többsége ugyanis megadja magát).

Az intelligens térkép tovább tud faragni a költségekből. Ennek mértéke a modellszámítások alapján 10–12 százalék.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.