Ha valaki lakott helytől távol, kis forgalmú úton karambolban súlyosan megsérül, túlélési esélyei erősen korlátozottak. Ezért egy európai uniós direktíva 2015-től kötelezővé teszi a tagállamokban az automatikus segélyhívó berendezés beépítését minden új gépkocsiba.

Az eCall lényegében olyan segélyhívás, amelyet manuálisan is kezdeményezhetnek a balesetet szenvedett gépkocsi utasai. A járműben található érzékelők révén azonban automatikusan is aktiválódhat. Aktiválás után az eszköz egy 112-es hanghívást hoz létre, miközben közvetlenül megküldi az adatokat az illetékes közbiztonsági válaszhelyre vagy a hatóságilag engedélyezett magánállomásra.

 

-
 

 

Regisztrálatlan sim

Az olyan adatok, mint például a gps-koordináták, az irány és a jármű azonosítója akkor is eljutnak a riasztási központba, ha a sérült eszméletlen. Mivel a balesetet másodperceken belül észlelik és a pontos helyét is ismerik, a mentési csapatok, a rendőrség, a forgalomirányítási központok és a járművontatással foglalkozó vállalatok gyorsan értesülnek az esetről.

A gépkocsiban található modulban sim-kártya lesz, ezért egyszeri díjat kell majd fizetni. Ugyanakkor a kártya nem lesz regisztrálva egyik hálózatban sem, amíg sor nem kerül az eCall aktiválására.

Ez azért szükséges, hogy ne keletkezzen fölösleges adatforgalom és tartózkodásihely-frissítés több millió gépkocsi esetében. Ezzel a sofőr személyes adatait is védik. Harmadik fél által kínált megoldások esetében a gépkocsi tulajdonosa normál sim-kártyát kap a hozzá tartozó előfizetéssel.

 

Csak az EU jóváhagyásával

A végleges rendeletek valószínűleg előírják majd, hogy minden új gépkocsi minden tagállamban rendelkezzen eCall funkcióval – vagy ezzel kompatibilis, harmadik fél által kínált megoldással.

A forgalomba kerülő gépjárműveket az EU hagyja majd jóvá. Külön jogszabály szabályozza majd a közbiztonsági válaszhelyek működését is.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.