A szálkás izmok, az egészség és a spiritualitásélmény is megadhatják az indíttatást a jógázáshoz. Akármelyik motiváció is a mérvadó a kezdéskor, a gyakorló mindhárom téren fejlődik.
Több topmenedzser is beszámolt arról, hogy a megfelelő fizikai kondíció nélkül nem lehet hatékonyan vezetni egy vállalatot. Mint ahogyan a lelki egyensúly hiányában sem, de ezeket a problémákat külön-külön igyekeznek kezelni. Sportolnak, és pszichológushoz, pszichiáterhez járnak. Létezik azonban egy tevékenység, amely egyszerre képes fizikailag és szellemileg felfrissíteni, formában tartani az átlagosnál stresszesebb életmódot folytató üzleti döntéshozókat. A jóga művelése sajátos életstílus, és könnyen összeegyeztethető a cégvezetői habitussal.

 

-
 

 

Ismerje meg önmagát!

Már napi 30 percnyi jógázás is hamar látványos hatású lehet. A jó egészségi állapotukat fenntartani kívánó topvezetőknek nem szükséges filozófiai mélységben közelíteni ehhez a sporthoz. A jógagyakorlásnak köszönhetően javul a vérkeringés, a szervek működése, harmonizálódik a hormonháztartás. Rendszeres végzése jótékonyan hat az emésztésre, és javítja az izomegyensúlyt. Megtanít helyesen lélegezni, és növeli a vitálkapacitást. Az egyik legösszetettebb mozgásforma a világon, amely az idegrendszer fejlesztésében is komoly szerepet játszhat.

 

A belső csend felé

A jóga eredeti célja a testi-lelki egyensúly megszilárdítása és a megvilágosodás volt.

Hatha: a legnépszerűbbnek tartják, a feszítést és a lazítást próbálja egyensúlyba hozni. Lassú mozgások és hosszú kitartások jellemzik.

Vinyasa flow: a dinamikus, izzasztó – nevéből következően az áramláson, a variált gyakorlatok sorozatain van a hangsúly.

Astanga: kötött sorozatokra és bizonyos gyakorlatok évekig történő tökéletesítésére koncentrál.

Segít dönteni

Jógázás közben az ember sokkal jobban megismerheti saját testét, mint azt korábban gondolta volna. Folyamatosan „befelé figyel”, láthatja testének és elméjének működését, megtanulhatja irányítani a belső folyamatokat és a külvilág történéseire adott ingereket. „Ez a fajta érzékenység a jógaszőnyegen túl a hétköznapokba is beszivároghat. A jógások megfigyelhetik, hogy egy idő után egyre tisztább ételeket kívánnak, és szívesebben keresik azok társaságát, akik hozzájuk hasonlóan megismerték önmagukat” – mesélt a jóga pozitív hatásairól Jagicza Berta, a JógaKlikk egyik tanára. Mondandója arra is utal, hogy a nap mint nap fontos döntések előtt álló menedzserek számára a jógafoglalkozások időt és helyet biztosítanak arra, hogy jól átgondolhassák döntéseiket. Tehát akár egy jógaóra végén tartott relaxációs gyakorlat közben is támadhatnak olyan ötletek, amelyek egy gazdasági társaság helyzetét előrelendíthetik. Így a jóga segítheti egy cég fejlődését.

 

Bárhol, bármikor

A zsúfolt munkaidő nem lehet kibúvó a jóga alól. Az oktatásával foglalkozó intézmények a felgyorsult üzleti világhoz igazítják az edzések idejét. Sok helyen esténként kezdődnek az órák, hogy a későn végző topvezetőknek is legyen rá idejük. Érdemes több helyet kipróbálni. Az első alkalom sokak számára nem kellemes a szokatlan fizikai hatások miatt (amely fájdalom is lehet), és néhány stúdió megismerése után lehet megtalálni azt a közeget, ahol jól érzi magát a kezdő jógás. (De ez ugyanígy van a konditermekkel is.)

Számos internetes jógavideó érhető el a gyakorláshoz, viszont a sérülés veszélye a jóga esetében is fönnáll. Ezért, főleg a kezdők számára, fontos a tanár fizikai jelenléte. A csoportos foglalkozásokon való részvétel előnye még, hogy a tanár láthatja, ha valaki nem megfelelően végzi a gyakorlatokat, és beavatkozhat. Szerencsére az online foglakozásokon is adnak verbális instrukciót az oktatók, így csak a magányos jógázón múlik, hogy képes-e jól kivitelezni a gyakorlatokat. Fontos megjegyezni, hogy edzés és edzés között nagy különbség lehet, így az oktató személye kulcsfontosságú. „Azt kell eldönteni, hogy mit vár az ember a jógától, és azután kiválasztani a stílust és megtalálni a megfelelő tanárt” – javasolja Jagicza Berta.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.