Kevesen képesek egyik napról a másikra elhagyni a cigarettát – majd nem szokni vissza. Inkább az az eredményes, ha több héten keresztül fokozatosan csökkentik a napi nikotinadagot, míg végül a szervezet hozzászokik a teljes nikotinmentességhez.

A Dél-Karolinai Orvosi Egyetemen alapos kutatás és kontrollcsoportos kísérletek vezettek arra a felismerésre, hogy megfelelő agyi területek mágneses kezelésével a dohányosok nikotin iránti vágya és rágyújtási kényszere mérhetően óriásit csökkent.

 

Nincs új a mágnes alatt

Korábban ugyanezt a koponyaűri magnetoterápiát elsősorban depresszió és kóros hazudozás kezelésére alkalmazták. Azonban kiderült, hogy ugyanezen agyi idegsejtek mágneses „stimulációja” a nikotin iránti sóvárgást is minimálisra csökkentette.

Önkéntesekkel végzett kísérletben semleges fotókat (szemgyönyörködtető hegyes-völgyes tájakat) mutogattak, néha közbeszúrva egy-egy dohányzással kapcsolatos fotót (például valaki rágyújt, füstölő cigaretta). Mérték, ki hogyan reagál rá mágneses kezelés nélkül, kezeléssel és imitált kezeléssel (amikor nem kapcsolták be a mágnest).

 

-
 

 

Biztató eredmények

A kísérletsorozat eredményesen zárult: a valós kezelést kapott emberek nem mondták, hogy rágyújtanának, és utána sem tették ezt fizikailag. A másik két csoport ellenben úgy viselkedett, mint egy átlag dohányos.

A tesztalanyoknál a rendszeres kezeléssel sikerült eljutni a dohányzásról való teljes leszokásig. A terápiában semmilyen más járulékos módszert nem alkalmaztak, ami a napi nikotinbevitelt szabályozta volna.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon más szenvedélybetegségek (drogfüggés, kóros játékszenvedély, alkoholizmus…) esetében is hatékony lehet-e a magnetikus gyógymód? (Mint az közismert, a magas diagnosztikus értékű mri rendkívül erős mágneses teret alkalmaz, igaz, csak nagyon rövid ideig. Nincs információ arról, hogy az eddig készült, sok tízmillió agyfelvétel után csökkent volna az alanyok körében a dohányzás, kizárólag az mri miatt. – a szerk.)

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.