Az Európai Unió vonatkozó direktívájának értelmében a magyar áfatörvény ez év elejétől kimondja a papír és elektronikus számlák egyenrangúságát. Azaz az elektronikusan és hagyományosan kiadott és befogadott számláknak pontosan ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelniük.

-
A törvény meghatározza, hogy mi minősül e-számlának. Az is, ha egy kinyomtatott papírszámlát beszkennelünk és pdf-formátumban e-mailben továbbítunk.

Pénzügyi vezetők, figyelem! Egyáltalán nem biztos, hogy így az e-számla megfelel az áfatörvény előírásainak – mutat rá Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere. (Lásd a keretet!)

 

Vigyázat, bírság!

Papírszámla szkennelt változatához, amelyhez immár nem kötelező e-szignót kapcsolni, az áfatörvény értelmében ugyanolyan üzleti ellenőrzési eljárást kell alkalmazni, mint a valódi papírszámlákhoz. Bizonyítani kell, hogy a számla valóban az azon feltüntetett tranzakcióra vonatkozik. Ezt az eljárást a kibocsájtó vállalat pénzügyi szakemberei dolgozzák ki. Végterméke a „megbízható ellenőrzési nyomvonal”: bizonyító erejű dokumentumok vagy megrendelésszám hozzárendelése az e-számlához. Ha ez hiányzik, a kibocsájtó akár félmilliós mulasztási bírsággal is sújtható.

A befogadónak is el kell végeznie az üzleti ellenőrzést, ha e-aláírás nélküli e-számlát kap. Ennek hiányában az adóhatóság megtagadhatja az adólevonást, és az adózót nemcsak a keletkező adóhiány, hanem annak 50 százalékáig terjedő bírság sújthatja.

 

Mitől számla a számla?

Akár elektronikus, akár hagyományos, a számlának a kiállítástól az előírt megőrzési idő végéig biztosítani kell az eredet hitelességét, a tartalom sértetlenségét és az olvashatóságot. Eredeti e-számlák esetében a törvényben már korábban szereplő módszerek is elfogadhatók (elektronikus aláírás, edi-rendszerben létrehozott és továbbított számla stb.).

 

Lassan terjed

Magyarországon az e-számlaforgalom arányáról eltérő becslések jelennek meg. Van, aki szerint csak ezrelékben mérhető, de van, aki szerint ez az arány 1, sőt van, aki 15 százalékra teszi. Pedig az elektronikus számlázásra való áttérés akár 75–80 százalékos költségmegtakarítást is eredményezhet a papír alapú számlázáshoz képest.


Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.