Megnyílhatnak a közösségi csatornák a tőzsdei cégek hivatalos közleményei előtt. Az amerikai tőzsdefelügyelet döntése szerint ezek a médiumok is alkalmasak a közzétételre. A vállalatoknak azonban értesíteniük kell befektetőiket, hol olvashatják a jelentéseket.

A közösségi média újabb diadala, hogy a tőzsdei vállalatok ezentúl ezeket a csatornákat is használhatják hivatalos közzétételekre. Igaz ugyan, hogy a döntést az amerikai tőzsdefelügyeleti hatóság, a Securities and Exchange Commission (SEC) hozta, ám hatása az egész világra kiterjedhet. Magyarországon egyelőre nem szerepel a közösségi média a hivatalos csatornák között.

 

-
 

 

Eldőlt

Hosszú vita végére tett pontot a döntés. Még tavaly júliusban történt, hogy a Netflix online videokölcsönző vezérigazgatója személyes Facebook-oldalán tett közzé tőzsdei kereskedést befolyásoló információkat. Nevezetesen, hogy a cég online streaming szolgáltatásának időtartama a megelőző hónapban átlépte az 1 milliárd órát. A Netflix-részvények árfolyama azonnal 13 százalékot emelkedett.

A felügyelet először büntetni akart, mert a társaság nem a megszokott csatornákat használta lényegesnek számító információ megosztására. Reed Hasting viszont azzal érvelt, hogy 200 ezer követőjük van, köztük sok újságíró. Győzött.

 

Nem lesz jelentésáradat

Szakértők szerint nem valószínű, hogy ezentúl a közzétételek áradata lepi majd el a Facebookot, a Twittert vagy a LinkedInt. A tőzsdei cégek ugyanis nagyon óvatosak, s továbbra is inkább a megszokott csatornákra fognak támaszkodni.

Ámde

A SEC azonban kikötötte, hogy a bejelentésnek a tisztességes közzétételt szabályozó határozat, az úgynevezett Regulation Fair Disclosure szerint kell történnie. Ennek értelmében a tőzsdei cég a közzététel előtt köteles értesíteni részvényeseit, hogy melyik közösségi médiumban olvashatják majd a jelentést. Ezen kívül a szóban forgó csatornának mindenki által elérhetőnek kell lennie.

A SEC a döntés indoklásában egy 2008-as állásfoglalására is hivatkozott, mintegy párhuzamként. Ebben leszögezi, hogy a cégek honlapja éppen úgy alkalmas a hivatalos közzétételre, mint más hagyományos csatornák.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.