Manapság már nem csak arra kell figyelnie a pénzügynek, hogy pontosan vezessék a könyvelést és határidőre befizessék az adót. A bevételingadozás mérséklése és a hatékony költségszerkezet kialakítása szintén feladata. Ebben támogatja az informatika is.

Napjainkat eltérő gazdasági növekedés, fogyasztói preferenciák, versenykörnyezet, valuták, kultúrák, adórendszerek és szabályozók jellemzik. Mindez olyan stratégiákat, vezetési folyamatokat és működési modelleket követel, amelyek képesek alkalmazkodni a változó és törékeny piacokhoz. Ráadásul a szervezetek vezetőinek is új módszereket kell kitalálniuk ahhoz, hogy miként kapcsolódjanak a világhoz – különösen pénzügyi területeken.

 

-
 

 

Új területek

Ahhoz, hogy a nagyvállalatok sikerrel lépjenek fel az élénk mozgásban lévő világpiacon, a pénzügynek új területeket kell megcéloznia – lehetőleg a pénzügyi osztály falain kívül is. Ezeken a területeken aztán mindent kövessen el a növekedés, a kiváló működés és az értékteremtés érdekében – tanácsolják az Accenture elemzői.

Alapvető követelmény ugyanakkor, hogy a pénzügy biztosítsa a könyvelés integritását és pontosságát. Feleljen meg a helyi és a legkülönfélébb globális pénzügyi szabályozóknak – beleértve a beszámolási kötelezettséget, az adózási előírásokat és a kockázatkezelést. Természetesen a pénzügynek gondoskodnia kell a hatékony cash managementről és tőkeforrásokról, valamint magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat kell nyújtania optimális költségen.

 

Új funkciók

A valódi piacvezetéshez új generációs pénzügyi funkciókra van szükség, amelyek mintegy hajtóerőként előmozdítanak egy robusztus, ugyanakkor rugalmas és méretezhető, világméretű működési modellt. Ennek a modellnek viszont alkalmazkodnia kell a törékeny környezethez és a változó globális üzleti sémákhoz. De hogyan is lehet ilyen körülmények között egyáltalán működni?

Célszerű mindjárt az elején elérni, hogy a pénzügy bátorítsa az üzletet. Mégpedig arra, hogy próbálja meg kezelni a különféle üzletágakban és piacokon tapasztalható folyamatos bevételingadozást. Alakítson ki továbbá olyan, a korábbiaknál rugalmasabb költségszerkezetet, amelyben a költségek az üzleti tevékenység szintjei szerint változnak. Például az informatika területén az outsourcing, valamint a felhő- és szoftverszolgáltatások (saas) sokkal közvetlenebbül igazíthatják a költségeket az üzleti szintekhez azzal, hogy a használat alapú fizetési modellt támogatják.

 

Hr, logisztika, reakció

Ami az emberi erőforrásokat illeti, a teljes vagy részmunkaidős, az átmeneti vagy szerződéses, illetve közvetített dolgozók egészséges vegyítése még hatékonyabban illeszti a költségeket a tevékenységi szintekhez. Az ellátási láncban pedig a nyitott tétel alapú beszerzés (open item purchase) és a szelektív fedezeti ügylet (selective hedging) – azaz a már felhalmozott készletek értékvesztésének minimalizálása érdekében kötött határidős árupiaci ügylet – csillapíthatja a beszerzési költségek ingadozását.

Éppilyen fontos, hogy a pénzügy meghatározó szerepet játsszon a szervezet reagálóképességének erősítésében a globális körülmények változása és a gyorsan változó lehetőségek iránt. A többi funkcionális terület – például hr, it, logisztika – vezetőivel összefogva, a pénzügyi igazgató olyan szervezetet hozhat létre, amely globális és helyi szolgáltatásokat nyújthat költséghatékonyan, magas szinten és speciális támogatással.

 

A cfo keresztje

Betöltheti ugyan ezeket a szerepeket a pénzügy, de ehhez az kell, hogy a pénzügyi vezető számos kritikus dimenzióban kiválóan kiismerje magát. Egyensúlyoznia kell a költségkontroll és a növekedés iránti igény között. Integrációs képességeket kell kifejlesztenie, támogatnia kell az esetleges fúziókat, robusztus teljesítménymenedzsmentet kell bevezetnie. Nem utolsósorban pedig fel kell fedeznie a még lappangó pénzügyi talentumokat.

Emberpróbáló feladatok, de aki elvégzi, elmondhatja magáról, hogy olyan mércéket határozott meg, amelyek kétségtelenül hozzájárultak a pénzügy sikeréhez.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.