Ma egy lakóingatlan átlagos eladási ideje megközelíti az egy évet. Megmutatjuk, hogyan rövidíthető le ez az időszak.

Meg kell találni a megfelelő eladási árat. Ne kergessünk illúziókat! A gyors információáramlás és a túlkínálat miatt majdhogynem lehetetlen, hogy a szokásos árnál lényegesen több pénzt kapjunk. Ha rosszul árazzuk be az ingatlant, garantáltan nem kötünk üzletet. Mielőtt tehát megállapítanánk az árat, képzeljük magunkat a vevő helyébe. Keressünk az interneten olyan, környékbeli eladó lakásokat, amelyek hasonlítanak a miénkhez. Törekedjünk a pontosságra. Ha például a mi ingatlanunkban nincs gardróbszoba, ne álmodozzunk olyan árról, amelyet egy ilyennel felszerelt lakásért kérnek.

Mivel az interneten talált árak kínálatiak, a további finomításhoz nézessük meg a lakásunkat két-három, a környéket jól ismerő ingatlanértékesítővel. Kérdezzük meg tőlük, hogy véleményük szerint mennyiért lehet belátható időn belül eladni. Valószínűleg a legalacsonyabb összeget mondó üzletkötőnek lesz igaza… Az összegyűjtött információk birtokában következhet az ár megállapítása. Átlagoljuk az eladásra kínált hasonló ingatlanok közül azoknak az árait, amelyek összhangban vannak a szakértők által mondott árakkal. Csökkentsük ezt 10 százalékkal. Mindez alulkínálásnak tűnik. De a kedvező ajánlatra jelentkező vevők versengése feltornázza majd az árat arra a szintre, amin még el lehet adni a lakást.

 

-
 

 

Tegyük vonzóvá

Ezután következhet az eladásra kínált hasonló lakások személyes megtekintése. Mit érünk el ezzel? Egyrészt pontosan megismerjük, hogy milyen ingatlanokkal versenyzünk a vevőkért. Másrészt megtanuljuk, hogy mire ügyeljünk, amikor lakásunkat megmutatjuk az érdeklődőknek. A vevő ugyanis már az első percekben meghozza döntését. A többi időt csupán arra szánja, hogy alátámassza az első benyomás helyességét.

Mindenekelőtt szabaduljunk meg a felesleges kacatoktól, mivel a zsúfoltság kisebbíti a teret. A napos, világos lakás sokkal vonzóbb. Tisztítsuk meg az ablakokat, tegyünk fel világos függönyöket, a falakat fessük világosra. Következik az alapos kitakarítás, a sérült tartozékok (például törött tükör vagy kopott vécéülőke) kicserélése. Ház esetében a kert, a növényzet rendezése, a lomok kidobása.

Ne feledkezzünk meg a kellemetlen szagok eltávolításáról sem. Ezek származhatnak dohányzásból, öreg bútorokból, eldugott helyeken lévő piszoktól. Egyes országokban, például az Egyesült Államokban erre szakosodott vállalkozásokra bízhatjuk az eladandó lakások „felturbózását”. Ott ebbe beletartozhat igényesebb ingatlanok esetében a lakás új, bérelt bútorokkal való berendezése is… Sokszor előfordul, hogy a vevő ezekkel együtt vásárolja meg az ingatlant. Úgy ellenőrizhetjük, rendben van-e már a lakás, hogy ismét a vevő szerepébe helyezzük magunkat. Ha az utcáról bejőve az első másodpercekben nem találjuk elég vonzónak, maradt még tennivalónk.

 

Hirdessünk minél több helyen

Készítsünk előnyös fotókat a lakásról, amelyek megragadják az érdeklődők figyelmét. Használjunk nagy látószögű objektívet, mert ez megnöveli a képen a belső teret, nagyobbnak láttatja a lakást. A képeket készítsük olyankor, amikor süt a nap, hogy a fotók világosak legyenek. Ha nem boldogulunk, vegyük igénybe profi szakember segítségét.

A fényképeket tegyük fel az ingatlanhirdető weboldalakra. Társítsunk hozzájuk olyan hirdetési szöveget, amely, miközben felkelti a figyelmet, pontosan írja le az ingatlan előnyös tulajdonságait. A szövegbe ne vigyünk bele érzelmeket, maradjunk tárgyilagosak. A jó szöveg nem túl hosszú, csak a legszükségesebb információkat tartalmazza. Hatásos lehet egy rövid, frappáns hirdetés, amelyből minden lényeges adat kiderül az ingatlannal kapcsolatban. Igyekezzünk minél több weboldalra feltenni az ajánlatunkat, ez növeli a siker esélyét.

Ha a hirdetést és eladást még hatékonyabbá kívánjuk tenni, alkalmazzunk profi ingatlanközvetítőt. Mint mindenben, itt is érdemes a legjobbat választani. Kérjük meg az iroda vezetőjét, hogy személyesen ajánljon valakit munkatársai közül.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.