Nemrégiben nyílt meg Magyarország első LEED Platinum előminősítésű épülete. A Skanska Green House irodaháza más, energiahatékonyságot megcélzó projekteknek is példaértékkel szolgálhat átgondoltságában.

Egy épület energiahatékonyságát passzív és aktív elemekkel is lehet fokozni. A Green House esetében mindkettőre találunk bőven példákat, mondja Haray Norbert, az épület számára aktív elemeket szállító és ott bérlőként is jelen lévő ABB divízióvezetője. Mindkettő esetében fontos, hogy már a tervezés során gondoljanak az energiahatékonyságra és az azt elősegítő technológiákra. „Ezek ugyan némiképpen megdrágítják a beruházást, viszont tíz éven belül biztosan megtérülnek. Ha utólag akarják beépíteni ezeket a megoldásokat, a magasabb bekerülési költségek miatt nem garantálható az elfogadható megtérülési idő” – állítja Haray Norbert.

A passzív megoldások közé tartozik a rendkívül jó szigetelőanyagok alkalmazása, vagy az, hogy az étterem lapos tetejére növényzetet telepítettek, ami segít az épületrész hőháztartásának.

 

-
 

 

Innovatív megoldás gyűjti és szűri a csapadékvizet, amelyet aztán öntözésre vagy a vécék öblítésére használnak, ivóvizet spórolva. Egy hőcserélő rendszert is beépítettek az épületbe: a mélygarázs alsó (–3.) szintjéig leeresztett csőrendszer segítségével a hűtési-fűtési rendszer vizét lehet előmelegíteni, vagy éppen hűteni. A használati meleg víz előmelegítéséhez pedig napkollektorokat alkalmaznak. A cél, hogy a szükséges energia minél nagyobb hányada származzon megújuló forrásokból.

 

Rendszerben, automatikusan

Az ABB által szállított aktív vezérlő és felügyeleti rendszer egységesen kezeli a hűtést-fűtést, a világítást és az árnyékolást, és attól lesz aktív, hogy a külső környezeti tényezőket (hőmérsékletet, megvilágítást) figyelembe véve automatikusan vezérli az egyes alrendszereket. A világítást például csak akkor kapcsolja be az automatika, ha nem jut be elég természetes fény a helyiségbe, és csak akkor, ha valaki tartózkodik is a helyiségben. Utóbbiról jelenlét- (mozgás- és infra-) érzékelőkkel győződik meg a rendszer. A megvilágítás és a benti hőmérséklet szabályozásában szerepet kapnak az árnyékolók is: ha a tűző napsütés túlságosan felforrósítaná a benti levegőt, a rendszer automatikusan leereszti a rolókat és a klimatizálást később indítja el – magyarázza az alapfunkciókat Haray Norbert.

 

Minősített hatékonyság

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítést az amerikai U.S. Green Building Council fejlesztette ki középületek számára. A jelenlegi rendszerben 5+2 kategóriában értékelik az épületeket. Összesen 110 pont adható; 60 pont felett Gold, 80 pont felett Platinum minősítést kap az épület.

Központi szabályozás

Mindezt emberi beavatkozás nélkül végzi a rendszer, de az igényekre szükség esetén automatikusan reagál. Ha például valaki kinyitja az ablakot, a rendszer abban a helyiségben leállítja a fűtést vagy a hűtést – így nem fordulhat elő, hogy az energiát az utca klimatizálására fordítsák.

A rendszer paramétereit a bérlőkkel való egyeztetés után az üzemeltető programozza be, akár helyiségenként külön is. Ezt a beállított profilt a dolgozók nem írhatják felül: ha például egy szobára 21–23 fokos hőmérséklet van meghatározva, akkor nem tekerhetik fel 25 fokra. „A rendszer ettől függetlenül reagál az emberi beavatkozásra: csak egy kicsit fűt, így a szubjektív hőérzet anélkül javul, hogy a hőmérséklet kimozdulna az előre megadott határértékek közül” – mondja Haray Norbert. Más jellemzők, például a világítás mértéke szabadabban állítható.

Igény esetén egészen összetett programok is beállíthatók. Egy tárgyalóban például a projektor bekapcsolása esetén automatikusan elhalványulhatnak a fények és leereszkedhetnek az árnyékolók. Lehet, hogy az efféle funkciók öncélúnak tűnnek, de az aktív, a környezeti változásokra reagáló energetikai felügyeleti rendszerrel 30–35 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni a hagyományos megoldásokhoz képest – teszi hozzá végül Haray Norbert.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.