Egészségük megőrzésére a topmenedzserek a leghatékonyabb módszereket keresik. Sokszor szóba jönnek a fejlett, alternatív megoldások.

Egy topmenedzsernek a legkomolyabb befektetése: saját maga. A profi pedig abban különbözik a nem profiktól, hogy a legjobbat hozza ki magából, s ezt úgy éri el, hogy mindig minőségi szolgáltatást választ. A legjobb iskolákban képzi magát, illetve egészsége megőrzéséért is mindig a leghatékonyabb, ezért nem ritkán a legköltségesebb megoldások mellett dönt.

A GfK Hungária piackutató Egészséggazdasági Monitorának legutóbbi felmérése szerint Magyarországon többet fordítottak egészségmegőrzésre az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően. A tanulmányból kiderül többek között, hogy megelőző megoldásokat a megkérdezettek 15 százaléka vett igénybe, és 80 százalékuk hallott az alternatív gyógyászati eljárásokról.

 

-
 

 

Menedzsermasszázs

A kutatás szerint a megkérdezettek 61 százaléka nem dohányzik és kerüli a dohányfüstös helyeket, 41 százalékuk pedig rendszeresen végez valamilyen sportot. A tanulmány azt is alátámasztja, hogy emelkedik azok száma, akik egészségük megóvása érdekében nem vetik meg az alternatív, holisztikus és természetes gyógymódokat. Ugyanis 32 százalék részesíti előnyben az alternatív terápiákat. A felmérés szerint egyre keresettebbek a homeopátiás készítmények is, amelyeket 9 százalék vásárolt az elmúlt 12 hónapban.

De nemcsak gyógyteákra és homeopátiás szerekre kell itt gondolni, hanem a mozgás különböző alternatív formájára, például: jógára vagy taj csire, illetve olyan speciális, menedzsereknek kitalált kezelésekre, mint például a menedzsermasszázsra vagy a wellness különböző gyógyító formáira.

A tanulmány kimutatja: az éves átlagos kiadásokat vizsgálva az egy főre jutó alternatív gyógyászati kiadások közül az íriszdiagnosztika vezet. Ezt követi az akupresszúra, majd a fény- és színterápia. Tehát a néhány évvel ezelőtt még kuruzslásnak számító terápiák kezdenek egyre népszerűbbé válni a menedzserek életében is.

 

Miért élnek sokáig a japánok?

Nem jár kevesebb stresszel a japán emberek életformája, mint az európai embereké, sőt, mégis a statisztikák azt mutatják, hogy élettartamuk megduplázódott az elmúlt évtizedekben. Állítólag mindezt a könnyű étrenddel és a társas kapcsolatok ápolásával tudták elérni.

A hosszú élet titkát az alacsony zsírtartalmú étrenddel (rizs, szója) és a tengerből származó élelmiszerek (halfélék, alga) fogyasztásával magyarázzák. Emellett kevesebb sót is fogyasztanak, rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, illetve sokan el is végzik az orvosuk által előírt testmozgás-adagjukat.

Selfness, menedzsereknek

Míg a nyugati gyógyászatban a gyógyításon, addig a keleti kultúrában a megelőzésen van a hangsúly. Az egyik budapesti egészségközpont például a GfK-val készített közös felmérése alapján ötvözött gyógymódokból, úgynevezett selfness egészségmegőrző programot állított össze, amely programnak egyik célcsoportja az elfoglalt üzletemberek és topmenedzserek.

A selfness egy aktív testi-lelki folyamat, amelynek során megismerjük és felfedezzük önmagunkat, abból a célból, hogy egészségessé, kiegyensúlyozottá, aktívabbá, kreatívabbá, életvidámabbá váljunk, és magasabb életminőséget érjünk el – mondják a programban részt vevő szakemberek.

Míg a wellness esetében a testi kényeztetésen, a passzív kikapcsolódáson van a hangsúly, addig a selfness a fejlődésre, a test, a lélek és a szellem egyensúlyára koncentrál. Miután a stresszes életforma miatt egyre több menedzser keresi az egészséges életmóddal kapcsolatos gyógymódokat, több egészségügyi intézmény is kezdi beépíteni programjába a különböző kombinált terápiákat az egészségmegőrzés érdekében. Elérhető már életvezetési tanácsadás, táplálkozási és életmód-tanácsadás, homeopátiás tanácsadás, fitoterápia, prevenciós terápia és több, különböző speciális masszázsterápia, amelyet a felsővezetők igényeire alakítottak ki.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.