Világszerte egyre sürgetőbb probléma a hatékony energiafelhasználás biztosítása. Az EU-ban erről irányelv is született, amely egyenesen energiafelhasználási auditot ír elő. Egyes informatikai cégek máris költséghatékony megoldásokat kínálnak.

Tavaly ősszel iktatta törvénybe energiahatékonysági irányelvét az Európai Parlament. Ezzel a takarékosságot és a környezetvédelmet próbálja támogatni az energialánc minden szakaszában. Ennek érdekében energiafelhasználási auditnak kell alávetni minden 250 főnél több alkalmazottal vagy évi 50 millió euró feletti árbevétellel rendelkező vállalatot.

Az energiaaudit értékeli mindenfajta energia egy bizonyos időtartam alatt felhasznált mennyiségét és költségeit. Továbbá feltárja a kritikus pontokat, illetve javaslatot tesz a további hatékonyabb működésre.

 

-
 

 

A szigorúbb jogszabályokat követő országokban (Németországban, az Egyesült Királyságban) már ettől az évtől kötelező az energiaauditok végzése. Ám amikor a vállalatok a többi tagállamban megkezdik a kormányzat által előírt energiaauditok végrehajtását, nehézséget okoz majd számukra a megfelelés erőforrásigénye. Elkeseredésre azonban semmi ok, cégek hosszú sora áll készen egyszerű és költséghatékony megoldásokkal az ágazat kisegítésére. Ráadásul az auditot több esetben a felhőből, mintegy szolgáltatásként is igénybe lehet venni.

A lényeg, hogy a rendszer egyszerűen legyen képes rögzíteni az audithoz szükséges minden információt. Ugyanis a vállalatok ezzel időt és pénzt takarítanak meg. Kívánatos, hogy a megoldás támogassa az ISO-szabványok és az uniós jogszabályok teljesítését is. Lehetővé kell tenni azt is, hogy a vállalatok egyszerűen bizonyítsák megfelelésüket és igénybe vegyék a vonatkozó adókedvezményeket. Az auditálásra kötelezett cégek arra is figyeljenek oda, hogy a szolgáltató szoftvere jól integrálható legyen más, kiegészítő szoftverekkel. Ilyenek például a folyamatban érdekelt partnereket kezelő és valós idejű adatrögzítő megoldások vagy a környezetvédelmi rendszerek.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.