Jó dolog a szélenergia, egy nagy szélerőmű-park már kevésbé, különösen, ha amúgy szép tájon vagy az ember lakóhelyének tőszomszédságában építik fel. Ezért több irányba is próbálkoznak, hogy a szélerőmű ne legyen a mező közepén álló nagy szélkerék-ültetvény.

Többféle kompromisszumot is kell kötni a szokványos szélerőművek építésekor. Minél magasabban kellene befogni a szelet – viszont a tornyokat nem lehet túl magasra építeni, mert akkor nagyon sokba kerülnek (és még jobban rontják a tájképet). Nem lehetnek akármekkorák a lapátok – pedig a befogott szélenergia a lapát hosszának négyzetével arányos. (Másfélszer hosszabb lapát = több mint kétszer annyi energia.) A kényszerű kompromisszumok minél jobb elkerülésére többféle megoldás is született, hagyományosabbak és merészebbek, vannak már működőek is.

 

-
 

 

Ki a tengerre!

Az egyik megoldás, hogy a szélturbinát nem a szárazföldre, hanem a tengerre telepítik. Ott kevésbé zavaró a látvány, nem foglal el hasznos földterületet, ráadásul szinte mindig – és erősen – fúj a szél, kiszámíthatóbbá téve az áramtermelést. Természetesen a telepítés és az üzemeltetés már nem annyira egyszerű, tehát érdemes kevesebb, de annál nagyobb szélturbinát felszerelni: a Siemens például a megszokott 40–90 méter helyett 120 vagy 154 méter átmérőjű rotorral szerelt erőműveket értékesít tengeri használatra. Európában viszonylag gyakoriak a tengerre telepített szélfarmok, amelyek több gigawatt teljesítményt adnak le – a szabad térrel jobban ellátott Egyesült Államokban csak az utóbbi időben kezdtek komolyabban foglalkozni velük.

 

Fel a magasba!

Győzzük le másképp a gravitációt – gondolhatták az Altaeros Energy mérnökei, és előálltak a héliummal felfújt keretbe foglalt szélturbinával amelyet lufiként 100 méteres magasságba eresztettek. Az egyelőre prototípus megoldás előnye, hogy könnyű az üzembe állítása, és a szokásosnál nagyobb magasságokban (a gyártó szerint akár 300 méteren) is használható lesz. A katonaság, a civilizációtól távoli építkezések vagy akár kisebb közösségek, falvak is használhatják.

Egy másik vállalkozás, a Makani Power. Radikálisan újszerű szélerőműve leginkább egy furcsa, csupaszárny repülőre hasonlít, de valójában intelligens, energiatermelő sárkány. Kábel rögzíti a földhöz a szénszálas anyagból készített, többrotoros szerkezetet. Felszáll, majd amikor szélbe állt, már áramtermelőként működik. A szárnyas turbina függőleges köröket ír le a levegőben, a pontos mozgásról fedélzeti számítógép dönt, a környezeti változók (például a szélerősség) folyamatos figyelembevételével. Magától le tud szállni, ha a szél túl erőssé vagy gyengévé válik. A hagyományos szélerőművel szemben előnye, hogy magasabban is be tudja fogni a szelet, illetve kisebb szélsebesség mellett is képes áramot termelni. Az egyelőre 30 kilowattos prototípust a Makani reményei szerint 2016-ban követi egy teljes méretű, 600 kilowattos rendszer.

 

Csináljunk szelet másképpen!

Már engedélyt kapott két, szokatlan formájú szélerőmű építésére a kaliforniai–mexikói határ közelében a Solar Wind Energy Tower. A Downdraft Tower nevű építmények 600 méter magas, belül üreges hengerek. Tetejükbe vízpárát permeteznek, ami lehűti a levegőt. A hideg levegő gyorsan süllyed. Ha a torony külsejét lamellákkal borítják, a rajtuk befújó szél tovább gyorsítja a mozgást. Alul már 80 km/óra sebességű a levegő, a szabadba távozik, de előtte még megforgatja az elektromosságot termelő turbinákat.

A vállalat szerint egy-egy torony 1250 MW csúcs- és 600 MW átlagteljesítményre lesz képes. Ennek egy részét a vízpumpák és egyéb rendszerek működtetésére kell fordítani, de 500 MW mehet a hálózatba. A környezetbarátság jegyében a felhasznált víz 90 százalékát vissza tudják forgatni.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.