Nemrégiben hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett egy elektromoskerékpár-portál. A tudástár a laikus felhasználókat segíti az e-bike piacon való tájékozódásban.

Elektromos kerékpárnak nevezik azt a járművet, amelynek van pedálja, és az emberi erőt az általában maximum 250 W-os hajtás csak kiegészíti. Mindkét körülmény fontos, hogy a jármű ne minősüljön segédmotoros motorbiciklinek, amelyhez jogosítvány és bukósisak kötelező. Az energiaforrás a mobiltechnológiából jól ismert és közkedvelt, kis méretű, de jó képességű Li-ion akkumulátor. Az e-bike hívei két fő érvet sorolnak fel mellette: olyan helyekre is el lehet jutni, amelyet a közönséges halandó csak hosszas és kemény edzés árán közelíthet meg; a család kevésbé fitt tagjai lépést tarthatnak a „menőkkel”.

 

-
 

 

Magyarországon még nem indult el az e-bike boom. Oka nagyon egyszerű; a potenciális felhasználók még nem ismerik az elektromotoros rásegítéssel ellátott kerékpárokat. Ezen próbál segíteni a magyar piac egyik kereskedője, aki az elmúlt év vásárlói kérdései alapján állított össze egy kézikönyvet, melyből az érdeklődők könnyen megismerkedhetnek az elektromos kerékpárokkal kapcsolatos alapfogalmakkal. Például, hogy milyen hajtásmódot válasszunk, vagy milyen messze juthatunk ezekkel a biciklikkel, s hogyan tartsuk karban a járműveket. A kézikönyv sok vásárlási tippet és elektromos kerékpárok bemutatóját is tartalmazza.

Felmérések szerint 800 000 elektromos kerékpár talált gazdára Európában 2012-ben. Az elektromos kerékpárok piacának gyors fejlődése a gyártókat arra ösztönzi, hogy minél több új modellt hozzanak forgalomba, ezáltal pedig a vevői igényeket a lehető legjobban ki tudják elégíteni. A piac egy-két éven belül várhatóan meg fog duplázódni, az elektromos kerékpárok kannibalizálhatják a hagyományos kerékpárok eladását. Érdekesség, hogy az egyik csúcsképességű (és árú) e-bike-ot Magyarországon gyártják.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.