Összesen 394 lakásból álló lakónegyedet építtet Mark Zuckerberg a dolgozóinak. A beruházás „Anton Menlo Apartments” néven fut.

Négy oldalról egy-egy utca által közrefogott, tagolt épületegyüttest képzeljünk el mintegy 60 000 m2-es alapterületen. A 120 millió dolláros komplexum a Facebook és az észak-kaliforniai illetőségű magántulajdonban lévő ingatlan befektető cég, a St. Anton Partners közös beruházása. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a pénzügyi megállapodás részleteit, a Facebook részarányát sem az összes kivitelezési költségből.

Szilícium-völgy a javából

A dél-kaliforniai KTGY Group nevű építésziroda tervei szerint 35 impozáns stúdiólakás, 208 egy, 139 két, és 12 három hálószobás apartmant adnak majd át a maximum négyemeletes, változatos formájú és színvilágú, eltérő alaprajzú épületekben. A telek 5 perc járásnyira sincs a Facebook Menlo Park-i központjától és a már épülő Facebook Campustól.

Ugyancsak pár perc autózással elérni innen a San Franciscó-i félsziget további gigacégeit, nincs messze a Google, a Hewlett–Packard és számtalan más technológiai vállalat sem. A közelben található a Stanford Egyetem is. Impozáns környék. Kaliforniának ezen a részén a legmagasabb a családok átlagjövedelme: évi 148 878 dollár. Ennek megfelelően az ingatlanárak is egymillió dollár körül szórnak.

Az óriás munkaadók miatt folyamatosan áramlik a körzetbe az olyan kvalifikált munkavállalók serege, akiknek nincs otthonuk. Kénytelenek borsos áron bérelni kisebb, 2-3 szobás apartmanokat (átlagosan 2200 dollárért – havonta). A Menlo Park környékén számos Facebook-alkalmazott kénytelen ekkora összeget költeni a lakhatásra. Ráadásul 2012-ben az ingatlanárak alaposan meglódultak, az év utolsó negyedében kiugró, 24 százalékos értéknövekedés volt mérhető az előző negyedévhez képest. A Facebook fő tulajdonosa, Mark Zuckerberg, aki még mindig a világ legfiatalabb dollármilliárdosának számít, úgy gondolta, hogy segít cége fiatalabb alkalmazottainak otthonteremtésében.

-
 

Te is lájkolnád?

A komplexumban lesz úszómedence, sportbár, házikedvenc-napközi, ahol vigyáznak az alkalmazottak háziállataira, sőt külön sétáltatják is őket. A Facebook főhadiszállásának közelsége miatt a kerékpáros közlekedésre összpontosítanak, nyilvános biciklitárolók, kerékpár-szervizek lesznek épületszerte. Mosoda, vegytisztítás, fodrászat, fitnesz- és jógatermek, megannyi kényelmi szolgáltatás. Külön önképző és oktatótermek is rendelkezésre fognak állni az okosodni vágyó lakóknak.

A cég a környezet barátságos, emberközpontú miliőjével is a kollegiális légkört akarja szolgálni. Akkora, nem túl szűk, de nem is túl tágas életteret biztosítanak az ott lakóknak, amely egyben a csapatépítést is szolgálja a lakóközösségben. Remélhetőleg ez nem fog a privát szférába való beavatkozásnak számítani, és nem viszi túlzásba a tervező a megbízó által elvárt egyszerre egyidejűleg sok embert kiszolgáló és megmozgató funkcionalitásokat és találkozási pontokat: közös medence, parkszerű agorarész, asztalok, székek, nyitott kávéházak és éttermek, közösségi mozi a házak tetőteraszain is.

Jövőkép és pillanatnyi helyzetjelentés

Kezdetben biztosan fiatalok fogják elsősorban benépesíteni az Anton Menlót. Kiválóan alkalmasnak tűnik a hely bulizásra, összetartásra. De az idő múlásával már nagyobb szerepet fog kapni a kikapcsolódás, a pihenés, regenerálódás. Elképzelhető, hogy a lakóközösség folyamatosan változni fog. A magasabb kort és jövedelmet elérő dolgozók kiköltöznek a családiház-övezetbe, a helyükre pedig tehetséges, feltörekvő fiatalok érkeznek, a Facebook személyzeti osztályának mindenkori legújabb programozó és marketinges sztárszerzeményei.

Ne kezdjen el azonban még senki csomagolni, aki be akar költözni vagy meg akarja nézni a Facebookville-t (csúfolták már Zucklandnak is). Az építkezés várható időtartama két év lesz. A tereprendezéshez csak 2013. október végén kezdtek neki, és még Menlo Park városa szakhatóságainak is el kell fogadnia a végleges műszaki megvalósítási terveket.


Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.