Nagy a csábítás a nagy nemzetközi biztosítóknak, ha olyan országban is vannak leányvállalataik, ahol alacsonyak a tartalékkövetelmények. Amerikában például bevett gyakorlat, hogy a biztosítási állomány részét ilyen helyen tartják. Költségkímélő – de kockázatos.

-
 

Szakértők szerint ez az „árnyékba” menekített biztosítási állomány az USA-ban 360 milliárd dollárra tehető. Ez az összeg a könyvekben nyilvántartott teljes biztosítási állomány 43 százaléka. Az arány valamelyest alacsonyabb, mint a 2009-es 50 százalék, azonban jóval magasabb, mint a 2002-ben látott 3 százalékos szint.

A házuk táján is

Nem kell messzire menniük az amerikai biztosítóknak, ha engedékenyebb tartalékkövetelményeket keresnek. Ilyen lazább államok ugyanis az Egyesült Államokban is vannak, például Dél-Karolina vagy Vermont. Az offshore országok között pedig Bermuda és Barbados a kedvenc célpont.

Az alacsonyabb tartalék tartása kevesebb költséggel jár a biztosítók számára, azonban egy hirtelen sokk védtelenül érheti a cégeket, s nagy bajt okozhat a biztosítási piacon.

A New York-i Pénzügyi Felügyelet egyik vezető tisztviselője által „pénzügyi alkímiának” nevezett gyakorlat nem egyedülálló a pénzügyi világban. Legalábbis hasonlít ahhoz a szabálytalan, jelzálog alapú értékpapír-értékesítéshez, amelyet a bankoknál lehetett látni a válság előtt.

A biztosítók nem követnek el jogszabálysértést, de szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy a jogi kiskapukat használják ki a pénzintézetek. Elemzők szerint az árnyékbiztosítások megszüntetésével jóval biztonságosabbá lehetne tenni a szektort, azonban a biztosítások száma jelentősen csökkenne.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.