Idén nyáron adták át azt a hamburgi házat, melyet algákkal fűtenek. A házban nem kell hagyományos energiát felhasználni, a lakók havonta így ezer eurót is megspórolnak.

-
 

Ha a Hamburgban lévő BIQ-ház délkeleti vagy délnyugati oldalára néző teraszok egyikén pihen egy lakó, akkor joggal egy kis állatkertben érezheti magát: a teraszon lévő panelakváriumokban zöld algák úsznak a vízben, amely az oda juttatott nitrogén miatt folyamatosan buborékol. Itt növesztik ugyanis azokat a tengeri algákat, melyek áramot, meleget és árnyékot is biztosítanak a ház számára. A bioreaktornak nevezett panelek második homlokzatként működnek, amely árnyékot és szigetelést is biztosít, területe 2152 m2.

Előzékenység

A házban lévő 15 lakásból kettőt úgy alakítottak ki, hogy nem voltak előre meghatározott szobái, hanem a lakók dönthették el, igényeik alapján, hogy pontosan mit, hová szeretnének tenni.

A ház északi részén lakók sem maradnak algák nélkül: odaépítettek egy második homlokzatot, de ennek csak dekoratív funkciója van.

Üvegből készült, kis akváriumokból áll össze a bioreaktor, melyben algákat növesztenek. Az algák széndioxidot fogyasztanak, de további tápanyagokat is juttatnak nekik a beépített vízpumpa segítségével. Napfényben elindul a fotoszintézis, majd a gyors növekedés. Amikor az algák elérik a kívánt méretet, begyűjtik őket. Biomasszát készítenek belőlük, amely biogázt bocsát ki – ezt használják a lakások fűtéséhez, a víz felmelegítéséhez. Azért algákat termesztenek, mert ez az az ember által ismert növény, mely hektáronként ötször több biomasszát képes termelni, mint bármely más földi növény.

Az üvegpanelek napelemek is egyben, vagyis az a napfény sem megy kárba, amelyet az algák nem fogyasztanak el. Energiát nyernek belőle – ha nem használják fel rögtön, akkor a ház alatt tárolják.

A négyszintes, 15 lakásos épület algaburkolata nemcsak hasznos, hanem jól néz ki, és árnyékol is. A házat persze korszerűen szigetelték, így télen is kicsi az energiaveszteség. A bioreaktor hang- és hőszigetelőként is működik: további előny az ott lakóknak.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.