Az öregedés természetes folyamat, ám van diéta, amellyel tovább őrizhetjük meg ereink fiatalságát. Eláruljuk az anti-aging egészségmegőrző diéta titkát, azt, hogy evéssel hogyan óvhatja ereit.

-
 

Az esztétikai orvoslás egyik feltörekvő ága az anti-aging medicina. Azt vizsgálja, hogy életmódunk hogyan hat a szervezetünk működésére, hogyan fejti ki káros hatásait, illetve hogyan lehet kiiktatni ezeket a káros hatásokat. Eredménye például mediterrán, öregedést lassító, más néven anti-aging vagy healthy aging étrend (Lásd a keretet!), amely az ereket is védi. Lelassítja a káros élettani folyamatokat, külső hatásokat, közömbösíti az öregedésért felelős szabad gyököket, gyulladásos folyamatokat. Azért érdemes megismerkedni a módszerrel, mivel pörgős életmódú üzletembereknek magas a stresszkitettsége. A stressz pedig belső szerveinkben is ártó lenyomatot hagy.

Halhatatlanság-enzim

Az „anti-agingnek” vagy „halhatatlanság-enzimnek” keresztelt telomeráz enzim 2009 óta van a figyelem középpontjában. A tudomány mai álláspontja szerint a telomeráz gátolja az öregedést. Aktivitását számos tényező, például a megfelelő (antioxidánsokban gazdag) étkezés, a rendszeres testmozgás és a stresszhatások csökkentése is segíteni tudja.

Az anti-aging táplálkozás nem hagyományos diéta, hanem életstílus-étrend, amelynek célja az egészség megőrzése és az immunrendszer erősítése. Az anti-aging táplálkozás lényege, hogy a szükséges táplálékot hasonlóan fogja fel, mint az orvosságot.

Az immunrendszert erősítő táplálkozásban kiemelt szerep jut a bioaktív vegyületeknek (fitokemikáliáknak). Legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok: erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő különféle, jellemzően a piros, zöld, sárga színű zöldségekben, gyümölcsökben. A glükozinátok pedig a fejeskáposztában, kelkáposztában, kelbimbóban, karfiolban, retekben – azaz a keresztes virágú növényekben találhatók.

Ha tisztában vagyunk, mely élelmiszerek hatnak gyógyszerként, akkor azok helyett vagy mellett hatékonyan alkalmazhatjuk azokat.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.