Közép-Európa ingatlanpiacán a Cushman & Wakefield elemzése szerint mintegy 1,5 milliárd eurónyi beruházás történt idén a harmadik negyedévben, míg az előző negyedévben ez csak 630 millió euró volt.

-
 

Idén eddig régiónkban 3,25 milliárd eurót fektettek ingatlanba, ez 70 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A legjobban Csehország és Lengyelország áll a statisztikákban.

A harmadik negyedévet főleg a kiskereskedelemmel összefüggésbe hozható beruházások határozták meg 52 százalékkal, ezt követte az irodaépítés 38, jóval lemaradva következett az ipari ingatlan nyolc százalékkal, míg a maradék két százalék töredéke csak a lakóingatlan.

Magyarország teljesítménye mintegy 70 millió euró a harmadik negyedévben, míg a másodikban gyakorlatilag nem volt ilyen jellegű pénzmozgás. Tavaly ilyenkor sem volt a harmadik negyedévben ingatlanbefektetés.

Az ipari ingatlanberuházások kereslete a harmadik negyedévben 71 380 négyzetméter volt, 35 százalékkal több, mint az év első két negyedévében – állt a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) október 17-én kiadott jelentésében.

A múlt évi azonos időszakhoz mérten a nettó bérbeadás (34 450 m2) 46 százalékkal, míg a hosszabbítások (36 930 m2) 72 százalékkal csökkent.

A kihasználatlanság immár negyedik negyedéve emelkedik, jelenleg 23,8 százalék. Az üresedési ráta 4,7 százalékos emelkedést mutat 2012 harmadik negyedévéhez képest.

Az idén újra beindult növekvő trend remélhetőleg egy javuló tendencia előjele, 2014-re talán visszarendeződik és lendületet kap az ipari ingatlanok keresleti piaca.

(Adatok forrása: MTI)

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.