A vegyi szemlélettel előállított kozmetikumokban kőolajszármazékok vagy szintetikus anyagok találhatóak. Ezzel szemben a biotermékek csak természetes, növényi anyagokat tartalmaznak. Szakértőt kérdeztünk.

-
 

Krémek, paszták, pakolások, szérumok, permetek, samponok, balzsamok, dekorkozmetikai termékek már mind elérhetőek „bio” változatban is. Egy jól ápolt menedzsernek minden apróságra figyelnie kell megjelenésében. Ezért megvizsgáltuk, hogy miért is jobbak a natúr- és biokozmetikumok, mint a hagyományos termékek.

A növényi alapanyagok tekintetében az egyik legfontosabb különbség a natúr- és biokozmetikumok között, hogy az előbbiek esetében a növényi anyagok hagyományos, konvencionális mezőgazdaságból származnak, a biokozmetikumok esetében pedig a növényi alapanyagok csak és kizárólag tanúsított ökológiai vagy biogazdálkodásból származhatnak.

Tiszta és természetes

Az ökológiai vagy bio mezőgazdasági termelés során nagyon fontos, hogy a termelés az ökoszisztéma tiszteletben tartására épüljön. A biogazdálkodásra előírt szigorú előírások betartásával nem mérgezzük a környezetet szintetikus gyom-, gomba- és–vagy rovarirtó szerek alkalmazásával, még a nagyobb terméshozam elérése érdekében sem.

 A tápanyag-utánpótlás csak szerves és zöldtrágyával, illetve növényi anyagok komposztálásával és a talajba történő visszajuttatásával történhet. Még azt is meghatározzák, hogy a biogazdaságtól milyen távol lehet az első, nem biogazdálkodást folytató termelő ültetvénye, mert a széljárás befolyásolja a permetezőszerek útját, a csapadékvíz elfolyása pedig érintheti a biogazdaság talaját, így a termés kapcsolatba kerülhet a szomszédok műtrágyájával, egyéb anyagaival.

Az ökológiai kozmetikumok esetében tilos genetikailag módosított anyagok felhasználása. Természetesen a kifejlesztés és az előállítás során ma már valamennyi kozmetikum esetében szigorúan tilos állatkísérleteket folytatni. A kész termékek nem tartalmazhatnak szintetikus illatosító, színező és tartósító anyagokat, szilikont és ásványi olajokat.

 

Jobbak nekünk

Azért ápolják a natúr- és biokozmetikumok bőrünket kíméletesebben, mert nagy mennyiségben tartalmaznak a bőr számára közvetlenül hasznosítható növényi olajokat, kivonatokat, juice-okat. Kisebb egészségügyi kockázatot jelentő, növényi eredetű „szerkezeti” anyagokkal, detergensekkel készülnek, továbbá nem tömítik el bőrünk pórusait sem kőolajszármazékokkal, mint mesterséges ballasztanyagokkal dúsított társaik. A természetes eredetű szépségápolási termékek használata kisebb egészségügyi kockázatot jelent a bőrünknek. Ennek oka, hogy alapvető anyagai olyan növényi eredetű összetevők, amelyek a természetben fellelhető anyagok: leggyakrabban konvencionális, vagy tanúsítottan ökológiai mezőgazdasági termelés során képződnek.

Nem mindegy azonban, hogy ez a termelés milyen minőségű.

-
Gyovai Viola, az MTA kandidátusa, okleveles biológus
 

Szigorú szabályozás

Az első bio arc- és testápoló termékcsaládot Magyarországon 2006-ban a jelenlegi jogutód, a BIOLA Biokozmetikai Kft. fejlesztőcsapata kezdte engedélyeztetni, mondja a Boardnak Gyovai Viola, az MTA kandidátusa, okleveles biológus.

A szabályozás szerint kitiltott anyagok között jó néhány olyan van, amely megzavarhatja a bőr lipidjeinek integritását. Ilyen komponens például a tusfürdőkből is ismert nátrium-laurilszulfát (sodium lauryl sulfate, SLS). Az ásványi olajok és származékaik akadályozhatják a bőrlégzést. Az alumíniumvegyületek gyakori használata terhelheti az immun- és idegrendszert. A szintetikus fényvédők mélyrétegi bőröregedési folyamatokat generálhatnak. Sajnos, a vegyi szemlélettel formulázott kozmetikumokban ezek az összetevők még előfordulhatnak, állítják a szakértők.

A biokozmetikumok fontos jellemzője, hogy természetes, ökotudatos termesztésből származó növényi alapanyagokból, az előírt szigorú gyártástechnológia alapján készülnek, melyet kötelező tanúsíttatni. Ezt a tanúsítást a termék csomagolásán a tanúsítást végző szervezet neve és logója igazolja. Az „organic” szó szerepeltetése a terméknévben vagy a csomagoláson nem teszi a terméket biokozmetikummá!

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.