A világ lakosságának 90 százaléka mobilhálózattal lefedett területen él, a mobileszközök száma pedig az idén meghaladja a Föld lakosságáét. Mi sem természetesebb, hogy a mobilitás az egészségügy működését is gyökeresen átalakítja.

Rá is fér az átalakítás a globális egészségügyre, ahol minden ország hasonlóan súlyos, még ha jellegében el is térő problémákkal küszködik. A fejlett országokban az egészségügy kezd finanszírozhatatlanná válni. Az Egyesült Államokban a gdp közel 18 százalékát fordítják ilyen kiadásokra, de Európa is gyorsan közelít a 10 százalék felé. Az egészségügyi kiadások háromnegyede ezekben az országokban a krónikus betegségek kezelésére megy el. A fejletlenebb országokban ugyanakkor az ellátás minél nagyobb területekre és minél több emberre való kiterjesztése a fő feladat.

Hozzájárul a problémákhoz a finanszírozás elhibázottnak tartott módja is. A mai rendszerek a könnyen számszerűsíthető beavatkozást (kezelést, kórházi tartózkodást, műtétet) jutalmazzák – és nem a pozitív végkifejletet: a gyógyult, panaszmentes (dolgozó: adót fizető és terméket, szolgáltatást fogyasztó – a szerk.) pácienst. Az egészségügyi adatok elektronikus, akár felhőben történő tárolása lehetővé tenné, hogy a talpára állítsák a szisztémát: látszana, hogy ki tudja jó egészségben és a kórházaktól távol tartani pácienseit – vagyis ki biztosít jó ellátást.

-
 

Nagyobb biztonság

A mobilitás – kiegészítve a közösségi hálózatokkal és a felhőtechnológiákkal – kulcsszerepet játszhat az egészségügy átalakításában. A páciensek hozzáállásán aligha fog múlni. 2011-ben 44 millió, az egészséges életmódhoz köthető alkalmazást töltöttek le okostelefonra. Vannak köztük, amelyek az aktívabb életmódhoz, szabadidős sportokhoz vagy éppen az egészségesebb táplálkozáshoz kínálnak tanácsokat és segítséget; mások a krónikus betegségekkel való együttélést igyekeznek megkönnyíteni. Közös jellemzőjük ugyanakkor, hogy a megelőzésre helyezik a hangsúlyt: az egészségesebb életmód propagálása révén legalább részben tehermentesíthetik az egészségügyi ellátórendszert.

Az egyszerű módszerek is szép eredményeket hozhatnak. Kenyában egy program keretében sms-ben értesítették a pácienseket, hogy ne felejtsék el bevenni létfontosságú gyógyszereiket. A beszedés pontossága 25 százalékkal nőtt, a feledékenységből eredő költségek pedig 7 százalékkal csökkentek. Mindezeken túl a mobiltechnológiák már akkor is sokat segíthetnek, ha a páciensek bármikor, bárhonnan hozzáférhetnek elektronikusan tárolt egészségügyi adataikhoz.

Óriási tartalékok rejtőznek az egészségügyi állapot távoli ellenőrzésében. Az okos mobiltelefonhoz vérnyomás- és szívritmusmérőket lehet kapcsolni, akár időlegesen, hogy elküldjék az értékeket a kezelőorvosnak – akár állandó jelleggel –, hogy riasszanak, ha baj van. A Stanford Egyetemen olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely összekapcsolja a telefon kameráját egy olcsó eszközzel, hogy korai stádiumában kimutatható legyen a szájrák, amely számos dohányost fenyeget.

Kisebb leterheltség

Noha itthon még messze van az idő, hogy az orvosok és nővérek tabletekkel járkáljanak kórteremről kórteremre, az egészségügyi ellátásban részt vevők is sokat profitálhatnak a mobiltechnológiákból. A saját munkájukat könnyítik meg, ha a rendelőn kívül is gyorsabban és egyszerűbben férhetnek hozzá a betegadatokhoz, illetve az egészségügyi adatbázisokhoz.

Vannak már mobilalkalmazások, amelyek egyéb eszközök híján is lehetővé teszik az egyszerűbb diagnosztizálást. A távmegfigyelés és -gyógyászat révén az orvos folyamatosan figyelemmel kísérheti betegeinek állapotát, és ha a páciensnek nem kell bejönnie egy egyszerű vérnyomásmérésre, máris több ideje marad a komolyabb ellátást igénylő ügyfelekre.

Természetesen a mobilorvoslásnak is megvannak a maga korlátai. Nagyon komoly figyelmet kell szentelni az adatvédelemnek – már amikor a betegadatok egyáltalán elérhetők elektronikusan –, és az is érthető, ha nem minden orvos diagnosztizál szívesen a távolból, anélkül, hogy személyesen látta volna a beteget.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.