Egyre nehezebb a sorsuk az autótolvajoknak. A riasztókkal meg az elektronikus blokkolókkal még csak-csak elbántak, de nemsokára a sofőr agyhullámaival kell szembeszállniuk. A legújabb lopásgátló módszer biztosnak tűnik, de kérdések azért vannak.

-

Egy autótolvajnak ma már elengedhetetlen, hogy technikailag naprakész legyen. Ugyanis egyre jobban meg kell küzdenie, ha el akar kötni például egy számkóddal és műholdas követéssel védett járgányt. És még nem beszéltünk az immár kézzelfogható közelségben lévő hang- és ujjlenyomat-azonosításról meg a digitális rendszámtábláról.

Mindez azonban kismiska ahhoz képest, amit nemrégiben egy japán egyetemen kísérleteztek ki járműlopás ellen. Egy kutatócsoport olyan rendszert fejlesztett ki, amely menet közben is megakadályozza a kocsi elkötését.

Ez úgy lehetséges, hogy egy fejre helyezendő műszer (eeg) folyamatosan méri a járművezető agyi elektromos aktivitását, s ezeket a sofőr éber állapotában felvett agyi jeleihez hasonlítja. Ha nem a várt hullámokat érzékeli, akkor biztonságosan megállítja az autót.

A kutatók jellemzően pénzt vagy nagy értéket szállító, illetve tömegközlekedési járművek vezetőinek védelmére gondoltak. A hullámokat a bűnöző értelemszerűen nem tudja hamisítani, mivel azok akaratlanul keletkeznek az agyban.

Mi leszünk a jelszó

Az agyhullámmal való azonosítás érdekes jövőt vetít előre. Olyan jövőt, amiben az összes zsebre vágható „token” – kulcs, pénztárca, bankkártya – haszontalanná válik. Pontosabban eggyé válunk velük, mivel maga a testünk lesz a jelszavunk.

Kétségkívül ígéretes találmányról van szó, de azért még van mit csiszolni rajta. Bizonyos kérdések ugyanis felmerülnek. A berendezés önmagában nem tudja megakadályozni a gépjármű eltérítését: mi van, ha a rablók a kocsiban tartják a sofőrt? További probléma, ha vészhelyzet áll elő, s az „engedélyezett” sofőr képtelen lesz a vezetésre, hogyan veszik át a helyét?

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.