Az a legolcsóbb energia, amelyet maga termel meg az ember, például napelemekkel. Vagy mégsem?

Az elmúlt években szemmel láthatóan esett az áramtermelő napelemes rendszerek ára. Ennek alapján mind többen gondolják úgy, hogy ésszerű időn belül megtérülő befektetés beruházni egy ilyen rendszerbe. Erre az érzésre a forgalmazók is ráerősítenek. Vajon igazuk van?

A Zöld ipar Magazin által készített felmérés adatai szerint egy átlagos családi ház éves villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiségű áram megtermelésére egy 3 kWp (csúcs)teljesítményű napelemes rendszer alkalmas. („p” – peak: csúcs. Az 1 kWp csúcsteljesítményű napelem Magyarországon 1000–1200 kWh energiát termel egy év alatt.) Egy ekkora kapacitású rendszer tervezése, engedélyezése és kivitelezése körülbelül 1,3–1,8 millió forintba kerül.

 

-
 

 

A szolgáltatók a betáplált áramot bruttó 46 forint/kWh-s áron számolják el; ha 3300 kWh-t számolunk egy évre, valamivel több mint 150 ezer forintos megtakarítással kalkulálhatunk. (Magasabb összeg jönne ki a rezsicsökkentés nélkül.) Ennek alapján a napelemes rendszer megtérülési ideje 10–15 évre becsülhető.

Természetesen megítélés kérdése, hogy ez túl hosszú idő-e, avagy sem. Ekkora időtávra szakértő legyen a talpán, aki kalkulálni tud az energiaárakkal – ezek nemzetközi szinten az utóbbi időben valamelyest csökkentek, de országon belül jelentősen torzíthatja az árakat az állami beavatkozás. Ugyancsak állami szabályozás kérdése a nem szükséges villamos energia átvételének módja és ára – egy komolyabb módosítás alapjaiban rengetheti meg a megtérülési számításokat.

Ott vannak még a technológiai szempontok is. A napelemek nem igényelnek különösebb karbantartást, de az idő előrehaladtával teljesítményük fokozatosan romlik, élettartamuk pedig körülbelül 20–25 év – vagyis a feltételek romlása kérdésessé teszi a megtérülést. A pénz azonban nem minden.

A mérleg másik serpenyőjében ott van, hogy legalább részlegesen függetlenedni lehet az energiaszolgáltatótól, ez pedig sokak számára vonzó lehet.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.