A Pécsi Sasok trió tagjaként, hatszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok, valamint Világjátékok-győztes. Katus Tamást kérdeztük röviden a fitnessinformatikáról és a közösségi médiáról.

– Milyen, informatikával támogatott eszközöket használhat egy fitness-, illetve aerobikversenyző a versenyekre való felkészüléséhez, illetve teste karbantartásához?

-
Katus Tamás
– A verseny aerobik sportágban az informatikai vonatkozás elsősorban már a zene összeállításánál elkezdődik. Ugyanis a versenyzők zenéjét számítógéppel készítjük el. Ha szerencsénk van, akkor stúdióban dolgozó szakemberek segítenek ebben a munkában.

Míg 10 évvel ezelőtt akár 30 órát kellett stúdiózni, mintegy 3–400 ezer forintért, addig a mostani felgyorsult számítástechnikának és digitális programoknak köszönhetően, mi a Sound Forge szoftvert használjuk, mindössze 3–4 órás munkával meg tudjuk oldani ezt a feladatot.

Az edzéshez és a felkészüléshez pedig pulzusmérésre alkalmas eszközt, Polar Fitness Heart Rate Monitor nevűt használunk. Így az edzésadatokat fel tudjuk tölteni számítógépre. A számítógéppel támogatott megoldásnak köszönhetően precíz statisztikákkal dolgozhatunk. A számokból meg tudjuk állapítani, hogy milyen a jelenlegi fizikai állapotunk, milyen terhelést bírunk, illetve azt is, hogy a jövőben milyen fejlődési célokat tudunk meghatározni.

– Milyen szépségpraktikákat alkalmazhatnak verseny előtt a férfi és női versenyzők, amelyeket az üzleti életben is használni lehet?

– Nálunk elsősorban a fizikális felkészülésen és a teljesítményen van a hangsúly. Gondolok itt arra, hogy az izmainknak kell kidolgozottnak lenni. De mivel esztétikai sportról van szó, oda kell figyelnünk arra is, hogy kevés zsír legyen rajtunk. Ezenkívül ügyelnünk kell arra is, hogy megfelelő legyen a bőrszínünk is. Használunk szoláriumot és krémeket is, de nem szabad túlzásba vinni. Ez nem az a sportág. Az izomtónusunk kiemelését segíti még, ha szőrtelenítjük magunkat, de ez nem kötelező.

A versenyző hölgyek esete más, természetesen ők használnak sminket. Náluk a vízálló, izzadságot jól tűrő sminktermékek jöhetnek szóba. Bár verseny közben másfél perc alatt lezajlik a versenygyakorlat, de utána szinte minden leolvad róluk. Ezért kiemelten a szemükre és szájukra helyezik a hangsúlyt. A lányoknál a haj még kényes terület. Nagyon feszesen kell rögzíteniük.

Katus Tamás

2013–: Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete (TFSE), elnökségi tag

2011–: Magyar Olimpia Bizottság (MOB), Szabadidős tagozat tagja

2009–: Magyar Torna Szövetség, Aerobik Szakági vezető

2008–: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, egyetemi adjunktus

2005–: Forma Fitt SE és TFSE sportaerobik szakosztály vezető, vezetőedző, fitness-aerobik oktató, előadó

2001–2005: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, aerobik szakedzői szak

1994–2001: a magyar válogatott tagjaként trió kategóriában hatszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok, valamint a négyévenként megrendezésre kerülő Világjátékok győztese

1993–2001: sportaerobik versenyző

1991–1998: Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar, matematika-testnevelés szak

 

– Hogyan éri el ügyfeleit, partnereit? Milyen kommunikációs csatornákon tartja a kapcsolatot velük?

– A sportágnak van egy versenysport- és egy fitness-irányzata, ez kétféle érdeklődési irányt jelent. Az óralátogató kliensekkel való kapcsolattartásra használjuk például a weboldalakat és az e-mailt, ahonnan az órák menetéről, programokról, fellépésekről lehet informálódni.

De használjuk a közösségi médiát is. A Facebookon például 4-5 ezer ismerősöm van. Kialakítottunk itt egy versenyzői zárt csoportot is. A csoportban megosztjuk egymás között a különböző látványelemeket és videókat. Megmutatjuk az aktuális zene vágási állapotát. A közösségi médián keresztül közösen ötletelünk a koreográfián.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.