A sárgacsekkes műveleteket és a közvetlen készpénzbefizetést támogató többfunkciós bankautomatáké a jövő. Bár Magyarországon kicsit még várni kell erre.

A hazai atm-piac egyelőre sem méretében, sem a szolgáltatások sokszínűségében nem éri el a nyugat-európai és a tengerentúli szintet. Szakértők szerint azonban hamarosan elindulhat a felzárkózás, hozzánk is nagyobb számban érkezhetnek a többfunkciós berendezések. A készülékek a készpénzfelvételen és az egyszerű befizetésen túl ma már összetettebb feladatok kezelésére is képesek. Ilyen például a sárgacsekkes befizetés, vagy a különböző jegyek, belépők árusítása.

 

-
 

 

Feladatátvétel

A modernebb berendezések üzembe állítását indokolja, hogy a pénzintézetek erőforrásai egyre szűkösebbek. A feladatok egy részét viszont az automaták átvehetik a pénztárosoktól, akik egyéb bevételtermelő banki tevékenységekre koncentrálhatnak.

Ráadásul a magyar társadalmat készpénzcentrikusság jellemzi, a lakossági tranzakciók (értékben) alig 10 százaléka elektronikus vagy bankkártyás. Emiatt az atm-eknek számos olyan funkciót kell nyújtaniuk a jövőben, amelyeket az ügyfelek a készpénzhasználat során igényelnek. Ilyen a számlák közötti utalás lehetősége, az azonnali készpénzbefizetés, vagy akár a sárga csekkek befizetésének lehetősége.

 

Fél óra spórolás

Az összes tranzakciószám 8 százaléka sárgacsekkes fizetés, a tranzakciók értékét tekintve pedig közel 30 százalék a készpénz-átutalási megbízások aránya. Felmérések szerint a háztartások körülbelül 90 százaléka ad fel havonta legalább egy sárga csekket, de az átlagos csekkes befizetések száma havi 4 körül mozog.

A csekkfelismerő technológia már mintegy tucatnyi hazai bankautomatánál működik. A csekkfeladási funkció népszerűsége gyorsan nőhet, ha megfelelő helyre helyezik ki a berendezéseket: nagy élelmiszer-áruházakba, közlekedési csomópontok mellé, benzinkutakhoz, stb. Használatukkal drasztikusan lerövidül a tranzakciós idő – utazással, sorban állással együtt 20–30 percet is meg lehet takarítani.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.