A fizetésszolgáltatók (psp-k, payment service providerek) fizetési elszámolásokkal kapcsolatos közvetlen szolgáltatásokat nyújtanak a kereskedő számára. Külső szereplőként lépnek be a piacra, az eddigi klasszikus, négyszereplős modell (kibocsátó bank, elfogadó bank, kereskedő, kártyatársaság) keretei közé – magyarázza Szép Péter, a Deloitte üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere.

-
Szép Péter, Deloitte
– Mi a szerepük a gyakorlatban a fizetésszolgáltatóknak, s miért van rájuk szükség a piacon?

– A fizetési szolgáltatók legfőbb szerepe az adatkezelés. Az adott vásárlással kapcsolatos legfontosabb adatokat továbbítják biztonságos formában (kódolva) autorizációra a kártyatársaságoknak. A piacon azért tudnak érvényesülni, mert gyakorlatilag az elfogadó bankok szerepét veszik át. Növekedésük alapja a tömeges feldolgozás miatti alacsonyabb költség, s emellett kiegészítő szolgáltatásokat is nyújthatnak. Utóbbiakat egy hagyományos elfogadó bank már a legtöbb esetben nem vállalja el.

– Hol lehetnek nyerők a fizetésszolgáltatók?

– Elsősorban az online kereskedelemben. Az MNB fizetésikártya-statisztikáit figyelve már most is látható az e-commerce dinamikus fejlődése. Ez Magyarországon még mindig korai fejlődési szakaszban van, összehasonlítva az Európai Uniós adatokkal.

– Miért fontos az online kereskedők számára a kártyás értékesítési lehetőség?

– Minél többféle kártyát elfogadnak és minél gyorsabban, biztonságosabban hajtják végre a műveletet, annál értékesebb szolgáltatást nyújthatnak a fogyasztónak. Ezzel pedig nő a versenyképességük. Itt a psp-k legfontosabb előnye, hogy integrált rendszereket működtetnek kvázi dobozmegoldásokkal, és nagyon jól értenek a fizetési adatok továbbításához. Ez utóbbi a legtöbb egyszerű kereskedőről nem mondható el, akik sok esetben az ezzel járó műszaki és jogi feladatokat inkább kiszervezik a psp-khez. Egy fizetési szolgáltató legtöbbször a teljes webshop kialakítását és tartalomkezelését is elvállalja, ami nagy előny az elfogadó bankokkal szemben.

– Mióta vannak psp-k a magyar piacon?

– 2010 vége, 2011 eleje óta jelennek meg egyre dinamikusabban. A nagy online külföldi szolgáltatók akkor fognak betörni az itthoni piacra, ha sikerül komolyabb retailer szerződést kötniük (ilyen lehet például a nemrég indult Tesco e-commerce szolgáltatás). Egyébként maga az elfogadói piac nyomott áron dolgozik, jellemzően csökken a hagyományos szereplők száma.

– Mennyibe kerül a kereskedőnek a psp?

– Egy fizetési szolgáltató nemcsak virtuális, hanem fizikai kártyás fizetések esetében is tud segíteni. A hagyományos pos-terminálok elfogadásának viszont sokszor a magas díjstruktúra az akadálya. Fontos megemlíteni a kereskedői jutalék szerepét, valamint ennek összefüggését a bankközi jutalékkal, azaz az interchange díjjal [mif]. A mif mértéke hazai jogszabályok szerint 2014 január 1-jétől csökkenni fog 0,2, illetve 0,3-as szintre. A kereskedői jutalék mellett a terminálok karbantartása jelent még fontos költségelemet hagyományos fizetési tranzakciók esetén.

Futó viszony

Az alábbiak 3-4 másodperc alatt lezajlanak:

– a kártyabirtokos (vevő) kártyáját lehúzza a kereskedő a boltban található pos-terminálon;

– a termináltól autorizációs kérés indul az elfogadó bank felé;

– az elfogadó bank továbbítja a kérést a kártyatársasághoz. Ezt az adattovábbítást vehetik át a psp-k;

– a kártyatársaságtól a kérés megérkezik a kibocsátó bankhoz;

– a kibocsátó bank az ügyfél azonosító kódjai és a vásárlási összeg alapján ellenőrzi, hogy van-e fedezet a tranzakció lebonyolításához, majd ugyanezen az úton engedélyezi vagy tiltja a tranzakciót.

A kártyatársaságok elszámolási és kiegyenlítési rendszerébe a nap végén beérkeznek a kereskedők aznapi tranzakciói az elfogadó bankoktól. Majd a kibocsátó és elfogadó bankok nettó pozícióinak meghatározása után a műveleteket jóváírják a kiegyenlítő banknál vezetett számlákon.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.