Már Magyarországon is használják az ártalmatlan, sugárzás nélküli ct-lézer mammográfiát.

-
Gergely Mária, MeDoc Egészségközpont
Az emlőrák kialakulásának oka nem ismert. Tíz százalékban okolható a genetika, de a környezeti hatások vagy a hormonok, a stressz és a lelki megpróbáltatások is. A legveszélyesebb talán az, hogy az emlőrák nem jár fájdalommal. A Nemzetközi Rákregiszter 2010. évi adatai szerint Magyarországon 6610 új emlőrákot diagnosztizáltak, míg 2008-ban még csak 5610 új beteget regisztráltak. Szerencsére a korán felismert emlődaganat 90 százalékos biztonsággal gyógyítható!

Most egy újszerű szűrési lehetőségről számolunk be, amelynek minden bizonnyal az elfoglalt menedzser hölgyek fognak elsősorban örülni. A ct-lézer mammográfiával (computed tomography laser breast imaging system) több rétegben, szeletenként, ártalmatlan lézerfénnyel világítják át a női mellett. A digitális technikának köszönhetően pedig 3d-ben lehet vizsgálni a szöveteket és a mirigyeket. Azon kívül, hogy fájdalommentes a lézer mammográfia, a folyamat rövid, nincs sorban állás.

Hazánkban egyelőre egy ilyen gép található, de az USA-ban kifejlesztett orvosi eszközt használják már Bécsben, Franciaországban, Dubajban és Kínában is. A módszer modernebb a röntgenes vagy ultrahangos emlővizsgálatnál. Továbbá nem éri a testet káros sugárzás, mint például a röntgenes mammográfiánál, mondja Gergely Mária, a MeDoc Egészségközpont radiológusa.

A ct-technológia segítségével már az igen korai elváltozások kimutathatók sűrű emlőjű páciensek esetén is. (Az ilyen emlő állománya sűrű – angolul dense –, azaz sok kötőszövetet és mirigyet tartalmaz. A nők 40 százaléka dense-emlőjű.) Ráadásul az implantátummal feltöltött mellek is megbízhatóan vizsgálhatóak. A megnyugtató eredmény eléréséhez legalább két műszeres vizsgálatot (például ct-lézer mammográfiát és ultrahangos vizsgálatot) javasolnak a szakemberek. A sugárterheléses röntgenvizsgálat fiataloknak nem javasolt. Az emlővizsgálatot érdemes évente elvégeztetni, figyelmeztet a doktornő.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.