Sorra bírságolja az adóhatóság az interneten ingóságaikat értékesítő magánszemélyeket arra hivatkozva, hogy nem adnak számlát vagy nyugtát az eladott termék ellenértékéről. Így, mielőtt feltennénk a netre gyermekünk megunt plüssmaciját, jobb, ha elolvassuk a vonatkozó jogszabályt.

A személyi jövedelemadóról (szja-ról) szóló törvény szerint önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül az ingó vagyontárgy eladása, ha az gazdasági tevékenység keretében történik, vagyis ha valaki üzletszerűen, illetve tartós vagy rendszeres jelleggel folytatja, és ellenértéket kap érte.

 

Ha nincs, akkor nincs

A törvény ugyanakkor azt is kimondja, hogy évi 600 ezer forint bevételig nem kell bevallani az ingóságértékesítésből származó jövedelmet. Adót sem kell utána fizetni. Sőt, akár évi 800 ezer forint bevétel is adómentes lehet, ha az ingóság megszerzésére fordított összeg nem állapítható meg. Ez esetben a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Ám mivel a 200 ezer forintot meg nem haladó jövedelmeket sem kell bevallani, a 800 ezer után sem kell adózni, hiszen a 200 ezer éppen a negyedét teszi ki.

Mindebből tehát az következik, hogy évi 600, illetve 800 ezer forint bevételig nem számít üzletszerűnek az ingóságok eladása, emiatt a magánszemélynek nem kell adószámot kiváltania. Ha pedig nincs adószáma, akkor, ha akarna sem állíthatna ki számlát vagy nyugtát, mivel nem tudja az adószámot kötelező jelleggel feltüntetni a bizonylatokon. Adószám híján a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését nem lehet számon kérni, büntetni sem lehet az elmulasztását. (Valamilyen elismervényt, akár vonalas papírra hevenyészett adásvételi szerződést persze érdemes kiállítani az átadott termékről. Ezt az eladó érdeke is megkívánja, elkerülendő a későbbi reklamációkat.)

 

-
 

 

A NAV-valóság más

A próbavásárlásokból azonban kitűnik, hogy az adóhatóság mégsem így értelmezi a jogszabályt. Szerinte annak az adózónak, aki úgy ítéli meg, hogy gazdasági tevékenység keretében értékesít ingóságokat, be kell jelentkeznie az adóhatósághoz, és adószámot kell kérnie. A törvény ugyanakkor nem határozza meg, mikor minősül üzletszerűnek a tevékenység. Az adóhatóság szerint akkor, ha az a magánszemély megélhetésében, vagyoni és jövedelmi viszonyaihoz mérten el nem hanyagolható mértéket képvisel.

Adószakértők szerint azonban az adózók még abban az esetben sem kötelesek kérni adószámot, ha egyébként valójában üzletszerűen, gazdasági tevékenység formájában értékesítenek ingóságokat. A gazdasági tevékenység halmazának ugyanis csak egy része az adószámos tevékenység.

A tartós vagy rendszeres értékesítés fogalmát sem határozza meg a törvény, az ellenőrzés során mérlegeli az NAV az említett körülményeket. Az adóhatóság felhívja a figyelmet: a rendszeresség esetén nem feltétel, hogy a magánszemély árrés elérése céljából értékesítsen, az értékesítések ismétlődése számít.

 

Őrizze meg a számlát (és hidegvérét)!

Az ingóértékesítésből származó jövedelmet a következőképpen kell megállapítani: a bevételből le kell vonni a megszerzésre fordított összeget és az ezzel összefüggő más kiadásokat, az értéknövelő beruházásokat, valamint az átruházással kapcsolatos kiadásokat.

Az egyik legfontosabb szabály tehát, hogy meg kell őrizni a vásárlásokról kapott nyugtát, számlát. A megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló szerződés, számla, nyugta, elismervény szerinti érték. Külföldről behozott ingó vagyontárgy esetében megszerzésre fordított összegnek a vámkiszabás alapjául szolgáló értéket, vagy ha nem történt vámkiszabás, akkor a számla forintra átszámított értékét kell figyelembe venni.

Öröklés esetén az ingó vagyontárgy megszerzésre fordított összege a hagyatéki eljárásban megállapított érték, az ingyenes szerzés esetén az illetékkiszabás alapjául szolgáló érték, ez utóbbi hiányában az ingó vagyontárgy megszerzéskori szokásos piaci értéke – és-vagy egyébként – ha az ingó vagyontárgy megszerzésekor adóköteles jövedelemre tekintettel adófizetés történt, ez a jövedelem is a szerzési érték része.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.