Egyre nehezebb a csalások felderítése, megakadályozása a folyamatosan szaporodó adatok világában, a big data környezetben. De ne csüggedjünk, a szoftverfejlesztők sem alszanak.

A csalások becslések szerint világszerte évente 3500 milliárd dollárral károsítják a legális gazdaságot. A bejelentett káresemények mintegy 15 százaléka biztosítási csalás. Magyarországon a jogosulatlan kárkifizetések több tízmilliárd forintot tesznek ki évente.

 

Az it ahol tud, segít

A csalás elleni küzdelembe már számos hatékony informatikai eszközt lehet bevetni. A legjobb analitikai megoldások automatizálják a csalásfelderítést és javítják az esetek kivizsgálási hatékonyságát. Ha mindezt összekapcsoljuk a memória alapú technológiákkal, akkor az üzleti és közszféra valós idejű felderítést, kalibrációt, valamint szimulációs képességeket nyerhet.

 

-
 

 

Megrendezett balesetek

„Csalások leggyakrabban a gépjármű-biztosítási területen fordulnak elő. Ennek tipikus példái a megrendezett autóbalesetek” – mondja Tóth Balázs, az SAP Hungary szakértője. Az sem ritka, hogy valós balesetek bekövetkezése után visszamenőleges időponttal kísérlik meg a szerződéskötést. Előfordul az is, hogy fiktív gépjármű-javítási számlákat nyújtanak be.

A szabályok, ismert minták és a prediktív analitikai módszerek együttes alkalmazásával azonban hibrid modelleket lehet kialakítani. Így olyan csalásészlelési stratégiát lehet felépíteni, amely az eddig láthatatlan vagy elfedett csalási mintákra is képes rámutatni az adatok széles körének valós idejű feldolgozásával.

 

Feltárva és vizualizálva

Összetett esetekben is segíteni tud az informatikai megoldás, például azoknál a gépjármű-biztosítási csalásoknál, ahol személyi sérülés is történik.

Ekkor a káreseményeket számítógéppel részletesen és átfogóan – hálózatosan – lehet analizálni. Fel lehet térképezni a vagyontárgyak, a káresemények és a hozzájuk kapcsolódó szereplők komplex viszonyrendszerét, az összefüggések vizualizálását.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.