Mit csinál a földmunkagép? Eltépi a vezetéket. Ezt a közhiedelmet táplálja a média, miközben ki tudja hány millió köbméter földmozgatásra jut egy „esemény”. És még ezeket is meg lehetne előzni internetes közműegyeztetéssel.

Építkezés vagy bármely földmunkával járó munkavégzés megkezdése előtt alapvető fontosságú annak ismerete, hol találhatók a munkaterület közelében gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek, adatkábelek, illetve elektromos berendezések. Már a tervezési szakaszban egyeztetni kell a közműszolgáltatókkal a nyomvonalakról. Így az új beruházások során megelőzhetők az „események”.

 

-
 

 

Sorállás nélkül

Sok esetben az egyeztetés még ma is papír térképeken történik, amelyek gyakran nem kellően pontosak, sőt, arról sincs hiteles információ, hogy mely közműszolgáltatókat kell bevonni az egyeztetésbe. Az építtetőnek a szolgáltatókkal egyenként kell felvennie a kapcsolatot, ami időigényes és költséges.

Az egyeztetés az interneten keresztül is elvégezhető – hívják fel a figyelmet energiaszolgáltatók. Az E.ON például saját fejlesztéssel is ösztönözni kívánja a szabályok betartását a biztonság érdekében. Nem beszélve, hogy ezzel a módszerrel az egyeztetés kényelmesen és gyorsan, a nap bármely órájában, sorbaállás nélkül elvégezhető. Az online felületen digitális térkép segíti a kérelemben szereplő földterület kijelölését, valamint az érintett közműszolgáltatók meghatározását.

 

Független szolgáltatásként

Internetes közműegyeztetést alkalmazásszolgáltatásként (asp-ként) is igénybe lehet venni havidíj ellenében. A felhasználók az asp-szolgáltató szerverén található térinformatika alapú szakági közmű-nyilvántartási rendszert tudják elérni biztonságos kapcsolaton keresztül. Ezáltal a felhasználók gépein nincs szükség nagy kapacitásra és költséges programok telepítésére.

Ez a térinformatikai közműnyilvántartás a saját informatikai rendszerrel nem rendelkező közműszolgáltatók, önkormányzatok közműnyilvántartását is lehetővé teszi.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.