A kihasználatlan tetőre varázsolt természetes környezetben kikapcsolódhatunk, megpihenhetünk, feltöltődhetünk energiával. Ráadásul még klimatizálja is lakóterünket.

Nálunk csak pár éve jött divatba a tetőkertépítés, a zöldterület egy speciális fajtája. Nem csak a társasházak lapostetős szintjén lakóknak kínál kerttulajdonosi örömöket. Zöldtetőt, vagy más néven tetőkertet bármilyen lapos födémű épületen vagy épületrészen létre lehet hozni, legyen az garázs, terasz, balkon, kukatároló, kültéri szauna vagy hétvégi ház.

 

-
 

 

Rezsicsökkentés zöldtetővel

Alapvetően kétféle tetőkert létezik: extenzív és intenzív. Az extenzív tetőkert minimális gondozást igényel, inkább a zöldtető elnevezés illik rá. Nem alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. Akkor mégis mi a funkciója? Nos, a klímaszabályozás: nyáron kiválóan árnyékolja és hűti, télen pedig szigeteli a tetőt. Vagyis csökkenti a hűtési-fűtési költségeket.

Már egy tíz centiméter vastag talajú zöldtető négyzetméterenként 20 liternyi csapadékból (ez egy 20 mm-es, kiadós, félórás zápor – a szerk.) 13–15 litert tart meg a tetőn. Ennek elpárologtatása hűti a környezetet, a föld és a növényzet pedig kiváló hőszigetelő. Mérések szerint ez alatt a 10 centi vastagságú extenzív zöldtető alatt a födém a legforróbb napokon is csak a levegő hőmérsékletére melegszik fel. Az éves hőingadozás 40–50 fokra csökken, a hagyományos bitumenes szigetelésű lapostetők 100 fokos hőingadozásához képest.

További előnye, hogy zivatarkor csökkenti a csatorna terhelését. Az extenzív tetőkert kialakításakor 10–15 centiméter mély, nagy vízmegtartású és gyors vízelvezetésű talajt használnak. Ebbe tipikusan szárazságtűrő, úgynevezett pozsgás növényeket – kaktuszokat, kövirózsákat, varjúhájat – ültetnek. Így, ha nem is heverészhetünk kedvünkre az extenzív zöldtetőn, a hőszabályozáson túlmenően még a lapostető csúnya látványától is megszabadít minket.

 

Aktív pihenés a tetőn

A födémre épített, hagyományos kialakítású kertet nevezi a szaknyelv intenzív tetőkertnek. Ebben minden olyan elemet elhelyezhetünk, amelyek szerves alkotórészei egy szokásos kertnek is. Medence, kerti tó, csobogó, pergola, faépítmények, tűzrakó hely: csak a fantáziánk szab határt a tervezésnél, kivitelezésnél. Az alkalmazott talajjal szemben itt is elvárás a magas vízmegtartó és gyors vízelvezető képesség, valamint hogy ne tömörödjön, rétegvastagsága állandó maradjon. A talajréteg alatt megfontolandó egy kavicsréteg és csőrendszer kialakítása a jobb vízelvezetés érdekében.

További követelmény a kisebb súly, hiszen a virágok, cserjék, fák miatt a talajvastagság eléri az 50–60 centimétert. Mindez hatalmas terhelést ró a födémre, így tetőkertépítés előtt kötelező kikérni statikus szakember véleményét. (A talaj átlagos sűrűsége 1,45, ha félméteres, egy négyzetméternyi súlya 725 kiló, eső után 1 tonna fölé nőhet! – a szerk.) Új épület tervezésekor eleve figyelembe kell venni, ha a tetején kertet szeretne létesíteni a használó.

 

-
 

 

Az intenzív tetőkert – innen adódik a neve – sok gondoskodást, ápolást igényel, még a hagyományos kertnél is többet. A szélnek és a napnak nagymértékben kitett tetőn gyorsan kiszárad a talaj, a növények hőgutát kaphatnak, és kiégnek.

A nedvesség rendszeres pótlására jó megoldás egy automatikus öntözőrendszer kiépítése. E nélkül nem számíthatunk a tetőkert állapotának megőrzésére.

 

Szigetelés?

Igényel-e speciális szigetelést a tetőkert? Megnő-e a beázás veszélye? Probléma esetén nem könnyű a földdel vastagon beborított tetőn megtalálni és kijavítani a hibát – amitől a kert súlyosan károsodik… Szakértők szerint a megfelelő szigetelőanyagok használata esetén, az elárasztásos tesztelést követően teljes biztonsággal megkezdhető a tetőkertépítés. Ráadásul, mivel a kerttel borított szigetelést nem éri az öregedést gyorsító napsütés, meghosszabbodik az élettartama. Viszont ellen kell állnia a gyökérnyomásnak. Mindenképpen bízzuk a kivitelezést referenciákkal rendelkező, garanciát vállaló szakemberre.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.