Napsütéses időben az ablaknál ülő dolgozók kétszer olyan tettre készek, mint az iroda közepén a mesterséges fénynél dolgozó alkalmazottak.

Közismert, hogy hangulatunk és közérzetünk erősen függ a fénytől. Ha kevés napfény ér, elkedvetlenedünk, koncentrálóképességünk romlik, fizikai teljesítőképességünk a mélypontra kerül. Gyorsabban elfáradunk, kevésbé állunk ellen a stressznek, és hajlamosabbak vagyunk a betegségekre. Nem véletlenül alkalmazzák súlyos büntetésként a börtönökben a sötétzárkát.

Manapság az emberek idejük csupán 10 százalékát töltik a szabadban, természetes fényviszonyok között. A többit zárt térben, a természetes fénytől elszigetelten élik le.

 

-
 

 

A napfény nem csupán világosságot jelent, hanem létezésünk elengedhetetlen eleme, valóságos gyógyszer. Hatására javul a közérzetünk, amitől nagymértékben nő a teljesítményszintünk is. Az Oxford Egyetem tudósa, Russel Foster professzor vizsgálata megállapította, hogy a napfényes ablak mellett ülő munkatársak éberségi szintje az irodában akár a duplája is lehet a szoba közepén mesterséges fényben szenvedő kollégáikénak. A természetes fény ugyanis elősegíti a szervezet szerotonin- (boldogsághormon-) termelését.

Ha fáradtnak érezzük magunkat, nehezen lendülünk munkába, halasztgatjuk a feladataink végrehajtását, elesettnek érezzük magunkat, vagy képtelenek vagyunk a munkánkra összpontosítani, megfelelő mennyiségű napfénnyel azonban jelentősen javíthatunk állapotunkon.

Foster szerint a természetes napfénynek csupán 5 százaléka jut be egy átlagos épületbe. Ráadásul a manapság elterjedt energiatakarékos izzók fénye nem biztosít elegendő intenzitású fényt a munkához. Mindez a biológiai óránk megbolydulásához vezet, ettől érezzük fáradtnak és szétszórtnak magunkat. Óriási a különbség a természetes és mesterséges fény intenzitása között. Napfényes időben a szabadban 100 ezer lux erősségű fény éri testünket, míg az irodai világítás csupán 300 lux körüli intenzitású. Márpedig egy átlagos embernek legalább 1000 luxra van szüksége, hogy közérzete megfelelő legyen, és ki tudja hozni magából a maximumot.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.