Nincs mindig kéznél mérőszalag, főleg, ha hosszabb, 5 méteres kell, de az okostelefon mindig ott van. Mennyivel is okosabb egy centinél?

A geek (kütyümániás…) profi tervezőmérnökök hozzászoktak a komoly, asztali tervezőprogramok mobil változataihoz érintőképernyős táblagépeken, csúcs mobilokon (ilyen például az AutoCAD 360 Mobile). Korábban fotó- és mérőeszközökkel szerelkeztek fel, ha terepre mentek. A mért adatokat az irodában táplálták be a CAD-programokba. Egy tablet mindezt kiváltja, az akkumulátora is kétszer annyi ideig bírja, mint egy laptopé, piszkos környezetben is jobban teljesít. De vajon az egyszerű felhasználókra, ránk is gondoltak-e?

 

-
 

 

Gyakran előfordul, hogy hirtelen le kellene mérni egy távolságot, egy kisebb tárgy méreteit, egy helyiség vagy telek alapterületét. Erre való például a Smart Tools Pro androidos program. A kisebb tárgyakat a mobil kijelzőjére tesszük, és egy szálkereszt tologatásával megmérhetjük, a program kiírja a mért adatokat.

Nagyobb távolságok, épület magasságának méréséhez már a fényképezőgépet kapcsolja be a program. Intelligens képfeldolgozás és trigonometriai számítások révén azonnal mutatja a mért adatokat. Ehhez „csak” az objektumtól való távolságot kell pontosan tudni, és a kamerát (telefont) ismert magasságon kell tartani. Egy átlagos, 175 cm magas ember mintegy 150 cm magasan tartja maga előtt mobileszközét, de bármilyen más értéket is beállíthatunk.

Ha egy ház szélességét mérjük, akkor egyik sarkánál exponálunk, a másikra már csak ráirányítjuk az optikát és azonnal kapjuk a számított adatot. Szabályos négyszög alakú területeknél annak szélére állunk és célba vesszük a szemben lévő sarkokat, ráfókuszálva ott valamire, legyen ott egy karó, egy táska, ház széle, esetleg a társunk. Meglepő, de az ilyen mérések pontossága 95 százalék feletti, az átlagos ingatlanügynökségi alaprajzok ennél pontatlanabbak…

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.