Évek óta törekszik arra az Európai Unió, hogy elterjedjen az elektronikus számlázás. Nem is a nagyvállalatokkal van „baj”, a kis- és közepes vállalkozások tehetnének többet az ügy érdekében. Még jól is járnának, hiszen csökkennének adminisztrációs költségeik, és még a versenyképességük is javulna.

Egy uniós direktíva előírja a tagországokban alkalmazott számlázási gyakorlatot, azon belül is az elektronikus számlák kezelésére vonatkozó szabályok harmonizációját. Kiemelt cél, hogy megszűnjön a papír alapú és elektronikus számlák közötti különbség. Könnyebb legyen továbbá az elektronikus számlák használatára való átállás, 2020-ra pedig legalább 20 százalékosra emelkedjen az e-számla penetrációja.

Az e-számlázás különösen azokban az országokban terjed, ahol az EU-támogatás mellett az állam is szerepet vállal: Dániában, Svédországban, Finnországban, Észtországban és Spanyolországban például az állami szektor vállalatai számára egyszerűen kötelezővé tették az elektronikus számlázást. Ez helyenként mára 38–40 százalékos penetrációt eredményezett.

Hazánkban az e-számlaforgalom mértékéről eltérő becslések jelennek meg. Van, aki szerint csak ezrelékben mérhető a teljes számlaforgalomhoz képest, van, aki szerint ez az arány 1 százalék, sőt akad, aki ezt 15 százalékra teszi. Pedig az elektronikus számlázásra való áttérés akár 75–80 százalékos költségmegtakarítást is eredményezhet a papír alapú számlázáshoz képest.

 

-
 

 

Dobjuk sutba az adminisztrációt!

Több tényező is motiválhatja a hagyományos, papír alapú számlázásról az elektronikusra váltást a NetLock szakértői szerint. A jól érzékelhető költségcsökkenés a legfontosabb. Ha egy vállalat évi 100–150 számlánál többet állít ki, akkor már megéri az elektronikus számlázást választani.

Csökkennek az adminisztrációs terhek is. A számla kiállítása, nyomtatás, aláíratás, pecsételés, borítékolás, postán sorban állás, iktatás… Jól ismerjük a folyamatot a maguk kis bosszúságaival együtt. Az elektronikus számla kiállítása, hitelesítése, elküldése és iktatása mindössze néhány kattintást jelent, fel sem kell állni az íróasztaltól.

Egyszerűbb a keresés, a tárolás is biztonságosabbá válik. Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy hónapokkal vagy akár évekkel korábbi számlát kell előkeresni.

Dobozok, iktató mappák átkutatása után valahonnan a szekrény aljából kerül elő végül a papír. Az elektronikus számlák elektronikus tárolása miatt keresésük gyors és egyszerű. (Ha a szoftver is támogatja ezt. – A szerk.) Ráadásul megfelelő informatikai környezetben a tárolás is biztonságosabb.

 

Kézbesítés percek alatt

Míg a papír alapú számlák esetében a kézbesítés napokat vesz igénybe, addig az elektronikus verzió percek alatt a vevőnél van, ami felgyorsíthatja a fizetést is. Ha a papírszámlával problémák adódnának, vissza kell küldeni, újat kell kiállítani – újabb napok, hetek telhetnek el, mire megérkezik a bankszámlára a számla ellenértéke.

Ma a szervezeteknek egyre inkább figyelniük kell arra is, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk. A felelős vállalatok működését meghatározza, hogy környezettudatos megoldásokat válasszanak, például minél kevesebb papírt használjanak, minél kevesebbet nyomtassanak.

Az elektronikus számlák nem „fogyasztanak” sem papírt, sem nyomtatót.

Az Európai Unió irányelveivel összhangban Magyarországon is cél, hogy minél több vállalat válassza az elektronikus számlázást. Ennek megfelelően a pályázati kiírásokban gyakran szerepet kap e korszerű eljárás bevezetésének támogatása. Sőt, a pályázatok elbírálásakor gyakran pluszpontot jelent, ha a pályázó elektronikusan számláz.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.