Isaac Asimov dió méretű atomerőműveket vizionált az Alapítvány-sorozatban már a múlt században. Ettől ugyan még messze vagyunk, de a miniatürizálás elérte a nukleáris energiatermelést is.

-
A mai atomerőművek komoly igények kielégítésére készültek. Jellemzően legalább 1000–1400 megawattosak, óriási költségeik miatt pedig igen hosszú a megtérülésük. A szakmai közvélemény ezért egyre nagyobb figyelmet fordít a kis (60–300 megawattos) és a mini (60 megawatt alatti) atomerőművekre. Ezek nem csak jóval kisebbek, mint nagy testvéreik, hanem felépítésük és működtetésük is egyszerűbb.

Oroszországban már készül a világ első úszó nukleáris erőműve, az Akagyemik Lomonoszov. A saját meghajtással nem rendelkező hajótestben két reaktort helyeznek el, amelyek együttesen 70 megawatt áramot tudnak termelni. Az erőmű a tervek szerint 2016-ban kezdi meg működését Kamcsatka partjainál, de természetesen máshol is bevethető lesz.

Az amerikai NuScale az előregyártott moduláris atomerőmű koncepcióját valósította meg: 45 megawattos nyomott vizes reaktora (a hőcserélővel és a turbinával együtt) egy 18×3 méteres, önmagában működőképes hengerben kapott helyet.

A modulok könnyen egymás mellé kapcsolhatók, egyetlen vezérlőteremből irányíthatók, így az erőmű a fogyasztási igényeknek megfelelően egyszerűen bővíthető.

A kisméretű atomerőműveknél gondot jelenthet a fizikai biztonság garantálása. A Toshiba ezt úgy oldaná meg, hogy kicsi (10 megawattos) reaktorblokkját 30 méter mélyen lévő betonbunkerbe zárná, ahol az utántöltés nélkül 30 évig működne.

Egyes szakérők szerint a kis nukleáris erőművek alternatívát kínálnának Paks bővítésére is. Utóbbi irdatlan befektetést igényel, évtizedekben mérhető megtérülése pedig kérdéses a fogyasztás előre nem látható alakulása miatt. Kevésbé terhelné meg az ország teherbíró képességét, ha kisebb, gyorsabban megtérülő erőművekkel, több lépcsőben bővítenék (vagy váltanák fel) Paksot. Ennek révén még a fogyasztáshoz is rugalmasabban lehetne igazodni, a decentralizáltság pedig egy üzemzavar hatásait is csökkentené.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.