Megejtő, mi minden lehet egy okostelefonból, ha ezt vagy azt kihagyunk belőle. Képernyő és akkumulátor nélkül például ügyes csengő, kaputelefon lesz belőle.

Szinte meglepő, hogy a wifire kapcsolt hűtőszekrények és mosógépek világában ajtócsengőnk mindeddig megúszta az internetesítést. Az Indiegogo pénzgyűjtő oldalon a megcélzott összeg ötszörösét gyűjtötték össze az iDoorCam nevű okostermékre.

 

-
 

 

Képzeljünk el egy okostelefont, amelynek nincs képernyője, és állandó hálózati tápellátást kapva akkura sincs szüksége. A kamerát, mikrofont megtartjuk, és olyan alkalmazást futtatunk rajta, amely a gomb megnyomására bekapcsolja és megmutatja, ki nyomta meg, továbbá wifin bejelez egy másik telefonra. Ha ezt a dolgot kívül felcsavarozzuk a bejárati ajtó mellé, akkor lesz belőle iDoorCam: nyomógombos, kamerás, hangszórós, mozgásérzékelős, éjjellátós és mikrofonos csengő. Az otthoni wifihálózatra kapcsolódik, és ha látogató érkezik, akkor az iPhone vagy androidos telefon jelez – bárhol is legyen az adott elérési pont hatósugarán belül. Az alkalmazás segítségével képpel-hanggal válaszolhatunk a „csengetésre”.

A fejlesztők az alvó babákra is gondoltak, ezért egy „ne zavarj” üzemmódot is beépítettek. Ha kopognak, akkor is lehet a csengőn keresztül válaszolni, vagyis nem kell megnyomni a gombot ahhoz, kiszólhassunk az érkezőnek. Ahhoz viszont, hogy kinyithassuk az ajtót, más hardverelemek is szükségesek, amelyek nincsenek benne az iDoorCam készletben.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.