Nem olyan menő, mint egy Aston Martin Vantage, annál hasznosabb lehet a nagyvárosi közlekedésben. A páncélos tatura hajazó Armadillo–T elektromos kiskocsi ugyanis feleakkorára képes hajtogatni magát parkoláskor.

Mivel a törésteszteken nemigen állná meg a helyét, talán sohasem kerül sorozatgyártásba az a kétüléses elektromos kisautó, amelynek kísérleti példányát dél-koreai mérnökök fejlesztették ki. Viszont példát mutathat a környezetbarát közlekedésre zsúfolt nagyvárosokban.

 

-
 

 

A transzformer tatu

Az Armadillo–T tervezői fittyet hánytak a konvencionális tervezési szabályokra, inkább a praktikumot tartották szem előtt, amikor megalkották a kocsi névadójára, a páncélos tatura hasonlító kerekes képződményt. A praktikum ebben az esetben azt jelenti, hogy az okostelefonnal irányítható járgányt rendkívüli parkolási képességgel ruházták fel.

Ugyanis fogja magát, s 275 centis hosszát – ami önmagában véve sem nagy terjedelem – gombnyomásra 163 centire hajtogatja. Ezzel a „transformer mode”-dal vezetőjének jó esélye van arra, hogy kocsiját kívülről becipőkanalazza két lazán parkoló kocsi közé. Vagy feltűnés nélkül meghúzódjon egy utcasarkon – legfeljebb négykerekű, púpos biciklinek nézik.

Az elektromotor(oka)t a négy kerékbe építették be. Ezeket egy 13,6 kilowattórás akkumulátor hajtja. Az 500 kilónál is könnyebb kiskocsit 10 perc alatt lehet feltölteni 100 kilométer megtételéhez, s akár 60 kilométeres sebességgel is „száguldozhatunk” vele.

 

Windows inside

Nem csak a benzinmotor hiányzik belőle, nincs rajta hagyományos visszapillantó tükör sem. Ezt a szerepet digitális minikamerák töltik be. Ezek ráadásul 360 fokos képet adnak a környezetről, s a látványt képernyők jelenítik meg a műszerfalon. Li-ion akkumulátorait az elejében helyezték el, így azok nem mozognak összecsukódás közben.

A fedélzeti számítógépet Windows alapú operációs rendszer működteti. A szoftver közvetlenül kommunikál a vezető okostelefonjával, s képes automatikusan parkolni.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.