Magyarország sajnos európai listavezető a rákhalálozási statisztikákban. Telefonon is jöhet a segítség, mégpedig kifejezetten nőknek ajánlott, átfogó daganatellenes okostelefon-alkalmazás formájában.

Ahogy a diagnosztikai technika fejlődik, több daganatos megbetegedésre derül fény, mint a korábbi évtizedekben, ráadásul egyre több esetben korai, még gyógyítható fázisban. A diagnosztikának – természetesen az egészséges életmód mellett – tehát meghatározó szerepe van a megelőzésben. Ugyanis minden megbetegedés annál sikeresebben kezelhető, minél korábbi stádiumban fedezik fel.

 

-
 

 

Védelem és megelőzés mobilon

A védelembe és a megelőzésbe magától értetődően bekapcsolódik a mobilkommunikáció. Az alkalmazás olyan hölgyeknek ajánlott, akik sokáig szeretnék megőrizni egészségüket és nőiességüket. Ennek, persze, feltétele az egészségtudatosság: a hölgyek rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon, és figyeljenek oda életmódjukra.

A „VigyázunkRád” nevű applikáció ehhez nyújt segítséget a leggyakoribb női betegségek leírásával, a megelőzés módjaival. A női onkológiai kisokos ismerteti a rizikófaktorokat a különböző életkorokban, és biztosítási tanácsokkal is szolgál. Sőt, virtuális szűrővizsgálaton is részt lehet venni.

 

Vigyázzunk a virtuális szűrésekkel!

Többféle virtuális – okostelefonos – rákszűrés érhető el. Van olyan, amelyben a páciens célzott, egészségügyi és életmódra vonatkozó kérdésekre válaszol. A válaszok alapján a rendszer feltárja a rizikófaktorokat, s javaslattal is él. Persze, a tényleges orvosi vizsgálatot ez nem helyettesítheti.

Más alkalmazások a bőrelváltozás diagnosztizálásában segítenek beküldött fotó alapján. Ám vigyázzunk, az eredmény többnyire pontatlan, az esetek nagy hányadában téves a diagnózis. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy mindegyik alkalmazás kér felelősségvállalási nyilatkozatot. Ebben felhívják a páciensek figyelmét, hogy az alkalmazás oktatási célzatú, s nem alkalmas komoly diagnózis felállítására.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.