A munkavédelmi, biztonsági és környezetvédelmi kérdések jelentik a legnagyobb kockázatot a világ olaj- és gáziparában. A sorban új elemként az it-biztonság is megjelent. A legtöbb lehetőséget ugyanakkor a feltörekvő országok folyamatosan növekvő nyersanyagigénye kínálja a szektor cégeinek.

-
 

 

A gáz- és olajipar kockázati listájának élén a munkavédelmi, biztonsági és környezetvédelmi problémák állnak, valamint az ezekhez tartozó szabálykövetési és megfelelőségi kérdések. Az előrejelzések szerint ez a kérdéskör a következő időszakban is kulcsfontosságú lesz a szektor számára – derül ki az Ernst & Young több mint száz iparági döntéshozó megkérdezésén alapuló nemzetközi felméréséből.

 

Ismét egy új elem

Ilyen például a forrásországokat és a felhasználói piacokat összekötő új infrastruktúra kiépítése. Vagy a biztonsági és kockázatmenedzsment alkalmazása az új együttműködések kialakítása érdekében.

Ami aggasztó …

A lista második helyére a hosszú távú befektetéseket befolyásoló árbizonytalanság került, a harmadikra pedig a piacok és a lelőhelyek elérésének problémáját sorolták a döntéshozók. Ezt követik az áremelkedésből és az inflációból eredő kockázatok, a bizonytalan energiapolitika, a humánerőforrás-deficit. Nem elhanyagolható az új technológiák és források támasztotta versenyhelyzet, valamint a projektek nagyságának és komplexitásának növekedése.

Új elemként jelenik meg a kockázatok sorában az it-biztonság kérdése. A cégeket különösen a rendszereik vagy akár teljes régiós infrastruktúráik ellen intézett kibertámadások aggasztják.

 

… és a lehetőség

Jelenleg és középtávon is a feltörekvő piacok növekvő nyersanyagigénye kínálja a legnagyobb lehetőséget a szektor számára. Csak ezután jön az innováció és a kutatás-fejlesztés. A virtuális lehetőségdobogó harmadik fokára azok az új kitermelési módok kerültek, amelyeket az új technológiák biztosítanak. S csak most következik a munkahely-teremtési és képzési programokban rejlő potenciál.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.