Egy jobb vállalatnál már nemcsak pénzügyi okokból akarnak takarékoskodni az informatika által felhasznált villamosenergiával, hanem a vállalat és vezetőségének megítélésén is javít a zöld adatközpont.

Valószínűleg egyetlen cégvezető ingerküszöbét sem lépi át az az adat, hogy a világ villamosenergia-felhasználásának mintegy két százalékáért már a számítógépek, és azon belül is elsősorban az adatközpontok felelősek. Az viszont már sokkal inkább az érdeklődésébe és a zsebébe vágó információ, hogy egy adatközpont teljes élettartamra jutó költségének negyedét-felét az áramszámla teszi ki!

 

-
 

 

Hűtés nélkül

Egy adatközpontban a legnagyobb áramfogyasztók rendszerint nem is az informatikai berendezések, hanem a kiszolgáló infrastruktúra, és azon belül is elsősorban a hűtés. A legnagyobb megtakarításokat a hűtés újragondolásával és modernizálásával érhetjük el.

Kezdhetjük rögtön egy viszonylag egyszerű mozdulattal – tekerjük feljebb a termosztátot! Sokan még mindig úgy gondolják, hogy egy adatközpontban legfeljebb 20 fok körüli hőmérséklet lehet, különben megsülnek a számítógépek. Ez már régen sem volt feltétlenül igaz, ma, a modernebb, kevesebb hőt termelő és többet elviselő processzorok korában még kevésbé az. A hűtéssel foglalkozó amerikai szakemberek szövetsége (ASHRAE) már 2004-es ajánlásában is 25 fokban határozta meg a javasolt hőmérsékletet egy adatközpontban, ráadásul azóta bizonyos körülmények között már 35 fokra emelték.

Ha pedig a magasabb hőmérséklet is megfelelő, ritkábban lesz szükség a légkondicionálóra, ugyanis a kinti levegő bevezetésével is elérhető lesz a kívánt klíma. Ehhez még a sarkkör környékére sem kell költözni, mint teszi azt a Google és a Facebook. A budapesti éghajlati viszonyok között is az év nagy részében elegendő lehet a külső levegő, és csak akkor kell hűtéssel rásegíteni, amikor már tényleg forró a helyzet. Természetesen számos további lehetőség áll még rendelkezésre a hatékonyság növelésére: a hideg- és melegfolyosók gondos megtervezése, a légáramlat figyelése, a forró gócok azonosítása és megszüntetése.

 

Kis fogyasztású szerverek

Sokat lehet spórolni az informatikai infrastruktúra újragondolásával is. Lassan teret nyernek azok a kiszolgálók, amelyekben nem a megszokott, erős processzorok működnek, hanem olyan lapkák, amelyeket eredetileg a mobil eszközökhöz fejlesztettek ki. Ezeknél mindig elsődleges szempont volt, hogy minél kisebb fogyasztás mellett adják le a lehető legnagyobb teljesítményt. Ugyanezt a filozófiát emelik át a szerverekbe – természetesen némi átdolgozás után –, hogy megfeleljenek az eltérő üzemeltetési körülményeknek és követelményeknek.

Természetesen sem az Intel, sem az AMD ilyen jellegű processzoraitól nem lehet elvárni csúcsteljesítményt – ám erre nincs is mindig szükség. Ha megtalálják nekik a megfelelő feladatot és terhelést, az alacsony fogyasztású szerverek sok terhet le tudnak venni a hagyományos kiszolgálók válláról egy adatközpontban. Eközben ráadásul kevesebb hőt is termelnek, tovább tehermentesítve a hűtési infrastruktúrát.

 

-
 

 

Virtualizálva és kiszervezve

A belső működés átalakítása is szépen hozhat a konyhára. A szervervirtualizáció révén nagymértékben – feladattól függően 40–90 százalékkal – csökkenthető a fizikai számítógépek száma. Bár a maradék gépek nagyobb kihasználtsággal fognak működni, és így többet is fogyasztanak, mint egy korábbi kiszolgáló, összességében jóval kevesebb villamosenergiára lesz szükség.

Ha pedig igazán nagyot akar lépni a vállalat, akkor fel is számolhatja saját adatközpontját, hogy azt egy erre szakosodott szolgáltatónál üzemeltesse, esetleg felhőszolgáltatásokat vegyen igénybe. A fizetendő díjban természetesen benne lesz a szolgáltatáshoz szükséges számítógépek áramfogyasztásának ellenértéke – de az ilyen szolgáltatók versenyelőnye pontosan abban rejlik, hogy igen nagy adatközpontokat működtetnek, jó kihasználtsággal, így jobb energiahatékonysággal tudják ugyanazt a feladatot ellátni, mint egy kisebb vállalat számítóközpontja.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.