Egyre több számítástechnikai eszközt vet be az orvostudomány a gyógyításban. Okostelefonunkra megannyi egészségmegőrző szoftvert telepíthetünk magunk is, sőt, kiegészítő eszközökkel, folyamatosan monitorozhatjuk legfontosabb szerveinket.

Alaposan felrázhatja az orvostudományt a viselhető eszközök elterjedése. Legutóbb az IFA 2014-en (berlini szórakoztatóelektronikai kiállításon) derült ki, hogy mindenki a hordható okos eszközökben látja a jövőt. Az Apple Watch bejelentésével pedig a legtrendibb cég is letette a voksot az új irányzat mellett. Így ma már mindenki kényelmesen maga mérheti vérnyomását, ekg-ját és egyéb fiziológiai adatait. Mindent megtudhatunk szervezetünk napi működéséről, és naplózhatjuk is azt. Figyelhetünk az intő jelekre, melyek egészségünk romlását jelzik, így a betegségek is megelőzhetők, előre jelezhetők. Eszközeink pedig egyre kisebbek, olcsóbbak és nem mellesleg okosabbak is lesznek a jövőben.

 

-
 

 

A szemünk előtt zajlik a hagyományos orvos-beteg kapcsolatot alapjában felforgató digitális forradalom. A beteg kitört alárendelt szerepéből, az orvos már nem mindenható tótumfaktum. Minden információhoz hozzáférhetünk, akár már online is, de sajnos az adatok viszont még csak bizonyos országokban járnak szabadon a betegek számára. Az eddigi páciens-orvos partneri viszony megváltozik: mi is részt vehetünk egy-egy döntés meghozásában (ez az e-páciens mozgalom), hiszen végre mi rendelkezünk a saját adatainkkal. Az együttműködés is sokkal szorosabb egy anamnézis felállítása után, majd a betegség leküzdése közben is, így a felelősséget vállaló és tudatos beteg még egy rosszul működő egészségügyben is hatékonyabban gyógyulhat.

A közösségi média segítségével pedig nincsenek magányos betegek. Tanácsokat lehet adni betegtársainknak, és kaphatunk is tőlük. Ennek vannak előnyei és hátrányai is…

Viszont a megelőzés és a helyes életmódra nevelés soha nem kapott nagyobb lehetőséget. Már csak egy jól működő egészségmenedzsment rendszer kellene nekünk.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.