Már a jövőben élnek a texasi és a svájci kutatóorvosok: hajlékony, beültethető elektronikával kísérleteznek. Ezek a testben nemcsak a szerveinkre, de egyes idegekre vagy véredényekre is maguktól csatlakozhatnak majd, hogy monitorozzák, vezéreljék azokat.

A texasi találmány lényege az „alakváltó tranzisztor”, ezekkel szeretnék testünk belső folyamatait és titkait megfejteni, illetve monitorozni, majd természetesen terápiás célokra is használni. Az alakváltásért egy újfajta polimer a felelős, amely emlékezik a beleprogramozott feladatra, majd hő hatására automatikusan a kívánt szervhez csatlakozik és idomul. Az élő szövetekkel kompatibilis elektronika új távlatokat nyithat az orvostudomány történetében.

 

-
 

 

Jonathan Reeder vezető fejlesztő szerint az általuk feltalált rendszer lényege, hogy bár igazodik a kiválasztott szervhez, de az alakváltás során az elektromos tulajdonságai nem változnak meg, gyakorlatilag a páciens élete végéig működik az implantátum. Már sokan próbálkoztak elektronikus rendszerek élő szervezetbe ültetésével, de a hagyományos elektronika túlságosan merev és sérülékeny, és nem is összeférhető az élő szövetekkel. A beteg szervezete előbb-utóbb vagy kilökte az ilyen beültetéseket, vagy korlátozta életlehetőségeit.

Az átlátszó és flexibilis áramkörök fejlesztésének Európában is már van főhadiszállása. Svájcban az EHT Zürich által feltalált elektronika olyan vékony, hogy akár egy hajszál köré is felcsavarható. Giovanni Salvatore potenciális alkalmazási lehetőséget lát az „okos” kontaktlencse kifejlesztésében. Ezzel folyamatosan lehet mérni a glaukómában szenvedő betegek szemnyomását. Az áramköröket rádiófrekvenciás porlasztással viszik fel a felületre, a kívánt struktúrákat pedig fotolitográfiával hozzák létre. Már régóta használják az orvostechnikában a „parylene” nevű szigetelőanyagot, amely átlátszó és szövetbarát, illetve megfelelően rugalmas, tehát az okos lencsék létrehozására is a legmegfelelőbb.

Alakprogramozás

Az áramkörhordozó az operáció hőmérsékletén kellően merev, viszont a testbe épülve meglágyul, majd az adott szerv köré csavarodva nem zavarja annak működését folyamatát. Az alkalmazott emlékező polimert Walter Voit fejlesztette ki, hő hatására gyorsan lággyá változik. Az áramkörök követik a hordozó alakváltozását, de működőképesek maradnak.

Magát a műanyagot a kívánt szerv alakjára „edzik”: a célszerv formájának és funkciójának megfelelő alakban állítják elő, majd beültetési alakúra hajtogatják. A beültetés után a test melegének hatására az eszköz automatikusan felveszi a „beleégetett”, gyártási formát. Mivel az emberi test majdnem állandó hőmérsékleten működik, az adaptív elektronika hajlékony és működőképes állapotban marad.

A projektet kísérleti állatokon sikeresen tesztelték. Két milliméteres csövekként lehet a legegyszerűbben elképzelni az eszközt, amelyek körülfonják az adott szervet. A távlati cél a flexibilis elektronika méretének további drasztikus csökkentése, illetve speciális szenzorok és receptorok beépítése a rendszerbe.

 

A flexibilis lencsék legnagyobb problémája az áramellátás: mindenképpen vezeték nélküli áramforrásra van szükség. Vagy mágneses mező energiáját használnák fel, vagy a napenergia és a mozgási energia „hajtaná” az okos kontaktlencsét.

A flexibilis áramkör a szem monitorozására szolgálhatna, de sportolás közben a ruházatba is beépíthető, vagy a kórházakban a betegek karszalagjába, így folyamatosan figyelhetik a viselője fiziológiai tényezőit, a testhőmérséklettől kezdve a vérnyomásig. A tervek szerint 5 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhetne a termék. Jelenleg a fejlesztés legfontosabb iránya az, hogyan lehetne ezt a technológiát integrálni, illetve miniatürizálni. Ez az orvostudomány számára például az „okos bőr” vagy az okos protézisek forradalmát és korát hozná el. Minél többet tudunk ugyanis meg az emberi test működéséről, vagyis minél több adatot szerünk róla, annál könnyebben kezelhető, illetve előzhető meg egy-egy betegség, tünet.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.