Az élénk színekben pompázó „Project: Evo” sima iPhone- vagy iPad-alkalmazásnak tűnik. De komolyabb célra tervezték: az egyszerű interfész mentális rendellenességeket kimutató technológiát takar.

Azonosítja az Alzheimer-kórra hajlamos személyeket, adatokat gyűjt játék közben, későbbi változatai pedig a gyógyításban is segítenek majd. Egy bostoni startup, az Akili Interactive Labs fejlesztette, a gyógyszeripar már fel is figyelt rá. A new yorki Pfizerrel közösen kezdték el a klinikai teszteket.

 

-
 

 

Még nem ismerjük az Alzheimer-kór hátterében álló összes okot, azt viszont tudjuk, hogy ezek egyike az amyloid nevű fehérje rendellenes lerakódása az agyban. Jelenleg speciális szkennelési eljárással állapítják meg a lerakódás szintjét. A teszteknél alacsony és magas amyloid-szintű alanyokon vizsgálják, melyik csoport abszolválja jobban a „Project: Evo” feladatait. Ha a két eredmény között párhuzam mutatható ki, könnyebb azonosítani a betegségre hajlamosakat. Az Alzheimer-kóron kívül az autizmust, a depressziót és a figyelemhiányos hiperaktivitást (ADHD-t) is vizsgálják.

A felhasználónak, miközben vidám földönkívüli lényt mozgat egy folyóban, állandóan figyelnie kell a halakat, madarakat stb. Jeleznie kell, ha feltűnik egy adott állat. Folyamatos figyelemmegosztás, többfelé koncentrálás, az informatikából ismert multitasking (több feladat egyidejű megoldása) nélkül nem tud eleget tenni a kihívásnak. A siker attól függ, mennyire képes felülkerekedni a hosszútávú memóriából történő előhívást gátló tényezők egyikén, az interferencián.

„Az öregedéssel egyre gyengülő interferencia-feldolgozás a kulcs”, állítja Adam Gazzaley, az Akili társalapítója, aki idegtudós. Ha az interferencia nagyon bezavar, ha túl szórakozottak vagyunk, romlik az elme célirányos feladatmegoldó tevékenysége. Egészségügyi termékként szeretné forgalmazni a játékot, amire csak a sikeres tesztek és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélye után kerülhet sor.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.