Eddig még kimaradt az okostelefonos és online businessből az egészségügy. Pedig már régóta totálisan átlátják életünket a multicégek. Jót akarnak, de egészségügyi adataink felhasználása érzékeny erkölcsi és jogi problémákat vet fel.

Az egészségügyi adatok nagy értéket képviselnek, ezért sokan pályáznak ezeknek az állítólagosan titkos adatoknak a megszerzésére. Nemcsak a társadalombiztosítás, de a bankok is roppantul kíváncsiak rájuk, hiszen azokból ki lehet következtetni fizetőképességünk várható hosszát, a nyugdíjigényt, illetve hitelfelvételi lehetőségeinket. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy manapság már hazánkban is ez a napi gyakorlat.

Blue Button a neve annak az USA-beli mozgalomnak, amelynek a célja, hogy minden beteg hozzáférjen és letölthesse saját orvosi papírjait: azok az adatok az ő életéről szólnak, az ő tulajdonát képezik, nem mellesleg fizetett is a létrejöttükért. Nemcsak a hányatott sorsú magyar egészségügyben, de a gazdag Amerikában is probléma, hogy mi magunk vagy mások használják az orvosi adatainkat. De a szép, új online világ ígérete a nagy cégeket is arra készteti, hogy ezt a még kevéssé művelt területet valahogy okosan használják ki. Mind az Apple, mind a Google felvázolta ezzel kapcsolatos elképzeléseit.

 

-
 

 

Az Apple megoldása

Az Apple Health Kit tűnik a friss, meleg iOS 8 operációs rendszer egyik legígéretesebb vívmányának. Egyszerűen kezelhetők benne ugyan a fitnesz- és egészségügyi adatok, viszont kénytelenek voltak megtiltani, hogy harmadik fél is hozzájusson ezekhez. Nemcsak az adatkereskedőkre és a reklámügynökségekre kell gondolni, de a bankok és az orvosi intézetek érdeke is, hogy a leendő betegek egészségügyi információit megkaphassák, nem beszélve a társadalombiztosítókról.

Ha a felhasználó megbízik a háziorvosában, vele megoszthatja, ha anomáliát tapasztal és egészségügyi beavatkozást vélelmez, de a gyakorlatban ez nem „szépen” működik: kereskednek és felhasználják ezeket az adatokat a hátuk mögött.

Az orvosok meg az Apple Watch-on fanyalogtak, hogy csak kevés adatot tud megszerezni – a második generáció viszont totális életfunkciós monitorozást ígér. Addig is erőteljesen népszerűsítik a Health Kit-et és a hozzá tartozó applikációt, hogy egy „all-in-one” megoldást nyújthassanak az USA-ban a betegek összes adatainak tárolására. A cél a diagnosztikai és kezelési eljárások javítása, az adatok alapján feltérképezett statisztikák révén.

Az Apple annyira komolyan gondolja ezt, hogy már tárgyal a United Health-szel és a Humanával, hogy dolgozói adatainak értékesítéséért kedvezményeket nyújthasson. Vagyis kicsiben teszteli a majdani rendszerét. Más kérdés, hogy ez mennyire kemény dió lesz a jelenlegi adatvédelmi és törvényi szabályozások miatt.A Google megoldása

Nem kell félteni a „keresőóriást” sem, egészségügyi megoldással ők is előrukkoltak, sőt, az Apple-nél sokkal előnyösebb helyzetben vannak. Larry Page szerint minél több az adat, annál többet értünk meg a világból. Ők gyakorlatilag az életünk minden szeletéhez és momentumához hozzájutnak már, és kikerülhetetlenek is, sokak számára a Google (különböző szolgáltatásai Androidon) jelenti az internetet.

Az emberek „anonimizált” egészségügyi adatainak publikus elérhetőségét tűzték ki célul nemcsak az USA-ban (!!). Egy „hiperadatbázist” szeretnének létrehozni. Statisztikában gondolkodnak, régóta, folyamatosan gyűjtenek rólunk minden adatot, és a mintázatok elemzése révén szerintük elkerülhetők lennének az ismétlődő genetikai problémák, és gyorsan lehetne orvosolni mindent, az egészségmenedzsmentről és megelőzésről, a helyes diagnózisokról már nem is beszélve.

Az alapvető kérdés megmaradt: a személyes adatok biztonsága vagy az egyetemes közjó a fontosabb? Vajon az életminőségünk javítását vagy a totális ellenőrzést fogják szolgálni az egészségügyi adatgyűjtések?

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.