Az öregkori betegségek megelőzhetők, kitolhatók az időben. Egészséges étrend, kevesebb kalória a hatékony recept. Legalábbis az állatkísérletek szerint…

2050-re megtriplázódik a 80 évnél idősebbek száma a Földön, ami azt jelenti, hogy gyógyászati paradigmaváltás nélkül, ha az orvostudomány változatlanul a krónikus betegségek – tünetek megjelenése utáni – kezelésére összpontosít a megelőzés helyett, több lesz a beteg is. Ha a megelőzés és az öregedés anyagcsere- és molekuláris okainak kezelése lenne a fókuszban, a betegségek többségét elkerülhetnénk vagy elodázhatnánk, tovább és egészségesebben élnénk. Az előrejelzések számsoraiból könnyen kiolvasható: a demográfiai változásokkal a kiadások is nőnek, a paradigmaváltás gazdasági szempontból is indokolt lesz. Nem véletlen a jövő idő, mert az orvosbiológiai kutatások gazdasági ösztönzőrendszere egyelőre a jelen állapot fenntartását támogatja.

 

-
 

 

Kutatások, kutatások

Pedig az utóbbi évek klinikai és más állatkísérletei bizonyítani látszanak, hogy megfelelő stratégiákkal lassítható a sejtkárosodás, a pusztuló sejtek számának növekedése, kitolható az öregedés. Stratégiákat dolgoztak ki rájuk, és be is váltak. Ezek az egészséges táplálkozással és testmozgással kombinálva az embernél is sikeresek lehetnek.

A Washington Egyetem (St. Louis) Orvosi Kara, a Brescia Egyetem, a Buck Öregedéskutatási Intézet és a Dél-kaliforniai Egyetem Hosszú Élet Intézete közös kutatást végzett a témakörben, eredményeiket a Nature-ben publikálták. Drasztikusan fogalmaztak: fenntarthatatlan a jelenlegi megközelítés, két-három évtizeden belül már pénz sem lesz rá. Ráadásul az öregkori betegségek (szívelégtelenség, ízületi gyulladások, Alzheimer-kór stb.) sokszor „csomagban” jönnek – a világ 65 év feletti lakosságának 70 százaléka kisebb-nagyobb mértékben kettő vagy több krónikus betegségben szenved.

Több genetikai, étrend- és gyógyszerkutatás kimutatta, hogy egy életkori megbetegedés miatt a szervezet speciális molekuláris szabályozási útvonalain történt célzott beavatkozás nemcsak az adott bajt, de a többit is hátráltatja. Ezek a bajok általában több évtizedes egészségtelen életmód következményei, megfelelő időben történő életmódváltással meg is előzhetők. Étkezési „korlátozások” egyértelműen és bizonyítottan segítenek: a közhiedelemmel ellentétben táplálkozásunk úgy is lehet optimális, ha sokkal kevesebb kalóriát fogyasztunk. Ha így teszünk, szívünk fiatalabb, rugalmasabb marad, alacsonyabb a vérnyomásunk, kevesebb a gyulladás, izmaink úgy működnek, mint a nálunk lényegesen ifjabbaké.

Állatkutatásokból kiderült, hogy több molekuláris szabályozási útvonal módosítása komoly mértékben hozzájárul a hosszabb élettartamhoz. Természetes és mesterséges molekulák egyaránt befolyásolják, képesek hátráltatni a velük összefüggő betegségeket. Kísérletekben egészséges étrenddel, kevesebb kalória elfogyasztásával akár 50 százalékkal meghosszabbodott az állatok élettartama.Gyakorlat meg nincs

Luigi Fontana, a Nature-tanulmány vezető szerzője szerint problémát jelent az elméleti, laboratóriumi kutatási eredmények valós élethelyzetekre történő alkalmazása is. A legtöbb orvos nincs tisztában azzal, hogy az utóbbi években milyen komoly eredményeket ért el a tudomány az öregedés molekuláris mechanizmusainak, a mechanizmusok krónikus betegségekkel való kapcsolatának megértésében.

Célszerű lenne alaposan kivizsgálni az állatkísérletek ígéretes eredményeinek embereken való alkalmazását. Az ember táplálékérzékelő és öregedéssel kapcsolatos molekuláris és metabolikus mechanizmusai, az „útvonalak” nagyon hasonlóak azokhoz, amelyeket állatoknál vizsgáltak.

„Ha nem költünk komoly közpénzeket az egészséges élettartamnak az öregedés lassításával történő növelésére, súlyos demográfiai válság lehet, drasztikusan nőnek az egészségügyi kiadások. Az öregedő lakosság, az egyre több krónikus betegség, elhízás, diabetes 2 és a többi miatt csak a leggazdagabbak engedhetik majd meg maguknak a hatékony kezelést” – összegeznek a kutatók.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.